AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ebru Ataoğlu Kaysadu’nun ‘Alfa Dönüşüm’ instagram canlı yayınına konuk oldu. İlk defa sosyal medyada canlı yayına katılan Yılmaz, samimi açıklamalarda bulundu. Ulusal ve yerel siyasetin konuşulmadığı programda Yılmaz, kendi hayatı ve Bingöl üzerine nostaljik bir sohbet gerçekleştirdi.

Çocukluğunda kendisine “ne olmak istiyorsun?” diye sorulduğunda marangoz olmak istediğini söyleyen Cevdet Yılmaz, üniversite yıllarında bu hayalinin yerini akademisyenliğin aldığını söyledi. Üniversite yaşamında başarılı bir öğrenci olduğunu söyleyen Yılmaz, akademisyenlik arzusunun başarılı bir öğrenciliğin getirdiğini söyledi. Siyaset hayatını noktaladıktan sonra akademik çalışmalara yönelmek istediğini söyleyen Cevdet Yılmaz, “siyasetten emekli olmanın zor olduğunu söylerler ama bir gün akademik yaşama elbette ki geri dönmek isterim.” Yanıtını verdi.

71 depremi nedeniyle okula ablasıyla erken yaşlarda başlamak zorunda kaldığını söyleyen Yılmaz, ilk başlarda zorlandığını ama sonrasında başarılı bir eğitim hayatı sürdüğünü söyledi Yılmaz, 1983-1984 yıllarında Bingöl lisesinde okuduğu sınıfın Bingöl tarihindeki en iyi sınıflardan biri olabileceğini söyleyen Yılmaz, ODTÜ tercihinin tamamıyla rastlantı olduğunu söyledi. 

O DÖNEM TIP, HUKUK VE KAMU YÖNETİMİ POPÜLERDİ

“O dönemlerde Tıp, hukuk ve kamu yönetimi bölümleri popülerdi. Mühendislik, işletme gibi bölümler daha az tercih edilirdi. Dershane yoktu ve bizde dergi gibi kaynaklarla sınava hazırlanırdık. Üniversite okuyan insan sayısı çevremizde az olduğu için, arkadaş ortamında yaptığımız istişarelerle tercih listesi hazırlardık. ODTÜ’nün bana kattığı en iyi şey yabancı dil öğrenmek oldu. Lisede yabancı dil eğitimi aldık ancak bir cümle dahi kuramazdık. ODTÜ’deki ilk yılımda sınıfta kolejden gelen arkadaşlarda vardı. Tek kelime İngilizce bilmeden bir hazırlık sınıfı süreci geçirdim. İlk başlarda zorlandım ancak ilk dönemin sonunda sınıf birincisi oldum.”

“üniversitede çok iyi not tutardım. Not tutarak öğrenmenin daha iyi olduğuna inanıyorum. Hatta benim tuttuğum notları arkadaşlarım fotokopi çeker ve sınavlara öyle hazırlanırlardı. Yıllar sonra bir vesileyle ÖDTÜ’ye gittiğimde benim tuttuğum notların halen öğrenciler arasında dolaştığını gördüm.”

Siyaset yaşamına başlamasıyla çocuklarını ihmal ettiğini söyleyen Yılmaz, “iki oğlum var nasıl büyüdüler anlamadım. Tüm yoğun iş ve siyaset yaşamına karşı ilgili bir baba olmaya gayret ettim ancak korona günlerinde ailemle daha fazla zaman geçirmeye başladım.” Dedi.

ESKİ BİNGÖLÜ ÖZLÜYORUM

Eski Bingöl’e dair bir özleminin olduğunu söyleyen Yılmaz, maddi imkansızlıklara rağmen sıcak bir ortamın olduğunu söyledi. Yılmaz, “Tabi bugünkü gibi üniversite, köprü ve başka gibi şeyler yoktu ancak bir mahalle kültürü vardı. Sokaktan eve gitmezdik. Bir günde üç maç üst üste yaptığımızı hatırlarım. Modernleşme diğer şehirler gibi Bingöl’ü de etkiledi elbet ancak yatay mimari ile birlikte apartman kültürü yerine tekrar sıcak bir ortamın geri geleceğine inanıyorum. Bu dönemin çocuklarını o açıdan şanssız olarak görüyorum.” dedi.

EN SON MESNEVİYİ TEKRAR OKUDUM

Gençlerin daha fazla entelektüel ve sportif faaliyetlerde bulunması gerektiğini söyleyen Yılmaz, ne yazık ki şu anki eğitim sistemi içerisinde bunların pek fazla mümkün olmadığını söyledi. Boş vakitlerinde kitap okumaktan ve müzik dinlemekten hoşlandığını söyleyen Yılmaz, en son okuduğu kitabın Mesnevi olduğunu söyledi. Yılmaz, ayrıca Numan Kurtulmuş’un da siyasete dair yazdığı kitabı okuma fırsatı bulduğunu söyledi. Ramazan ayı dolayısıyla Kur’an okuduğunu söyleyen Yılmaz, gençlerin daha fazla okuması gerektiğini hatta zorlansalar dahi kaynağından okumalar yapmaları gerektiğini vurguladı.

ŞİİR VE FELSEFEYE İLGİM VAR

Felsefeye meraklı olduğunu söyleyen Cevdet Yılmaz, şiir yazdığını ve lise yıllarından kalma bir alışkanlık olarak spora da ilgisi olduğunu söyledi. Yılmaz, “ biz lise dönemlerinde şiirle ilgiliydik. Halen şiire ilgim devam ediyor ve kendimde şiir yazarım. Futbol oynadım hatta lisanlı futbolcuydum. Sağlık sporda futbol oynadım. Gençlerimiz gelişimleri açısından bu alanlara da yönelmeli.” dedi. HABER MERKEZİ