Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, etkinliğin insanların beladan, musibetten, kötülüklerden korunması için başlatıldığını söyledi. Tekbirler eşliğinde atlar üzerindeki hafızlar, Pir Ali Baba’nın yaşadığı dönemde hafızlarla at üstünde Kur’an-ı Kerim okuyarak şehri dolaşmasını canlandırdı.

 

Erzurum’da, yaklaşık 500 yıllık bir gelenek olan ve İslam alimi Pir Ali Baba tarafından başlatılan "1001 Hatim"lerin okunmasına başlandı. Kentte, camilerde hatim okunmasına başlanması dolayısıyla Pir Ali Baba Türbesi önünde program düzenlendi. Programa, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, din görevlileri ve Kur’an kurslarında eğitim gören çocuklar ile vatandaşlar katıldı.


 

"Erzurumlular beladan böyle korunuyor"

 

Vali Azizoğlu, programda yaptığı konuşmada, Kur’an-ı Kerim’in insanlık için şifa ve rahmet olduğunu ifade ederek, Pir Ali Baba’nın yaklaşık 500 yıl önce Erzurumlu insanların beladan, musibetten, depremden, afet ve kötülüklerden korunması için "1001 Hatim" geleneğini başlattığını hatırlattı.

 

Erzurumluların bu geleneği 500 yıldır devam ettirdiğini anlatan Azizoğlu, "Kur’an’ı Kerim’in mana ve ruhuna uygun olarak yapılan bu faaliyet, bundan sonra da yüzyıllarca devam edecektir. Bu rahmet ve şifayla Erzurum’un, ülkemizin ve bütün İslam aleminin belalardan, sıkıntılardan, savaştan korumasını niyaz ediyorum. Bugün İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı hakim. İnşallah bu 1001 Hatim’le bütün kan ve gözyaşı İslam coğrafyasında sona erer. İnşallah Halep’te ağlayan insanların gözyaşı diner" dedi.


 

"Erzurum’da atlı hafızlar ’1001 Hatim’ duasına başladı"

 

Erzurum’u doğal afetlerden korumak için 484 yıl önce Pir Ali Baba tarafından başlatılan ’1001 Hatim’ geleneğine bu yıl da devam edildi. Atlara binen hafızlar, Pir Ali Baba türbesinden yola çıkarak şehrin dört bir tarafında Kur’an okumaya başladı.

 

Konuşmaların ardından Lala Paşa Camii İmam Hatibi Hafız Emrullah Kaçar’ın, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Müftü Hasan Hüsnü Sula dua okudu. Ardından katılımcıların tekbirleri eşliğinde bir araya gelen 4 at üzerindeki hafızlar, Pir Ali Baba’nın yaşadığı dönemde hafızlarla at üstünde Kur’an-ı Kerim okuyarak şehri dolaşmasını canlandırdı.

 

Kentteki tüm camilerde sabah namazında din görevlilerinin ve halkın katılımıyla başlayan "1001 Hatim" okunması, 19 Ocak 2018 Ulu Cami’de erkek cemaate, 20 Ocak 2017 aynı camide kadın cemaate yönelik hatim okunmasıyla sona erecek.

Editör: TE Bilisim