Bingöl Valisi Kadir Ekinci ‘15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü’ nedeniyle yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi; Yaşadığımız dünyada hızla değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlar ve artan rekabet ortamından dolayı tüketici bilincinin arttırılması ve tüketicinin korunması konuları önemli hale gelmiş ve özel bir hukuk dalı olan tüketici hukuku hayatımıza girmiştir.

Tüketici ve tüketicinin korunması kavramı dünyada son yüzyılda önem kazanmış olsa da, “Bizi aldatan bizden değildir” inancının mensupları olarak tüketiciyi öncelikle, en değerli varlık, ‘insan’ olarak gören bakışımız ve tüketicinin korunması alanında kadimden bu yana sözlü ve yazılı kurallarımız  bulunmaktadır.

Kültür ve medeniyet tarihimizin önemli kurumlarından biri olan Ahilik Teşkilatı’nın işleyişi de ahlaki bir zemin üzerinde üretimin kalitesine ve imalattan tüketime belli standartların konulmasına ve korunmasına dayanmaktadır. Yine Mevlana Yaraluca Muhyiddin tarafından İslâm hukuku ve örfümüze göre hazırlanan “Bursa, İstanbul ve Edirne İhtisab Kanunnameleri” dünyada tüketici haklarını koruyan ilk kanun ve ilk gıda maddeleri nizâmnâmesi olarak bilinmektedir.

Büyüyen ve gelişen ülke olma hassasiyeti ile günümüzde de, insan odaklı perspektifle, tüketiciyi korumaya dönük çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Öncelikle, Anayasamızın 172’nci maddesinde yer alan “devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” hükmü ile tüketicinin korunması konusu devlet güvencesine alınmıştır.

Tüketicinin korunmasına yönelik ülkemizde alınan hukuki tedbirler neticesinde, tüketicilere dünya standartlarında koruma sağlanmış ve tüketicilerin hak arama yolları kolaylaştırılmıştır.

Her il ve ilçede tüketici ile satıcı arasındaki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan çözüme bağlanması amacıyla en az bir tane olmak üzere tüketici hakem heyetleri kurulmuştur. Bu alanda biri il merkezinde olmak üzere toplam 8 tüketici hakem heyeti ilimiz genelinde faaliyetlerine devam etmektedir. Yine Alo 175 Tüketici Hattı üzerinden vatandaşlarımız her türlü şikayetlerini ilgililere iletebilmekte, konuyla ilgili danışmanlık hizmetleri alabilmektedirler.

Tüketici Bilgi Sistemi, tüketici şikâyetlerinin tüketici hakem heyetine doğrudan aktarılmasını, şikâyetlerin inceleme ve değerlendirme aşamalarının internet üzerinden takip edilmesini ve sonuçlarının sorgulanmasını sağlamak amacıyla aktif şekilde hizmet vermektedir. Böylece tüketiciler elektronik ortamda başvuru ve şikayetlerini yapabilmektedirler.

Bütün bu tebdirlerle amacımız, haklarını bilen tüketici profili geliştirerek güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans yaklaşımı ile hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırmak ve tüketici haklarına saygılı kişi, kurum ve kuruluşları teşvik etmektir.

İlimizde ve ülkemizde tüketici haklarının korunması ve bu haklara saygı duyulması bilincine vesile olması dileğiyle tüm vatandaşlarımızın ‘15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü’nü kutlarım.”