Haber: SERKAN DAVRAN

Türkiye genelinde son dönemlerde artış gösteren domuz gribi vakası, Bingöl’de de giderek artıyor. Virüs nedeniyle tedavi gören bir bayanın yaşamını yitirmesinin ardından Genç İlçesi’nde hastaneye kaldırılan 3 kişide de domuz gribi saptandı. Giderek yayılan virüs nedeniyle tedirgin olan vatandaşlar, ilgili kurumların virüsün yayılmasını engellemeye dönük çalışmalarının yetersiz olduğundan şikâyetçi.

Bingöl Haber Merkezi- Türkiye’de domuz gribi teşhisi ve şüphesi ile hastaneye yatırılan kişilerin ve ölümlerin sayısı artıyor. Virüs, son 3 günde 7 ilde daha tespit edildi. Bu illerden biri de Bingöl. Onlarca kişinin domuz gribine yakalandığı belirtilen Bingöl’de, virüs nedeniyle hastanede tedavi gören bir bayanın yaşamını yitirmesinin ardından kentte yaşayan halkta büyük panik oluştu. H1N1 virüsünün 5 kişiye daha bulaştığı iddiaları kamuoyunda çalkalanırken, sağlık kuruluşlarının Konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmaması endişeleri arttırıyor. Öte yandan önceki gün Genç İlçesi’nde hastaneye başvuran hastaların üçünden alınan kan örneklerinin ‘pozitif’ çıktı. Hastalardan alınan kan örneği üzerinde yapılan analizlerle hastaların H1N1 virüsü taşıdığı ileri sürülüyor. Bilgi kirliliğinin kol gezdiği kentte, resmi ağızlardan yapılmayan açıklamalar, halkı paranoyak ederken, halk virüsten dolayı yaşanan ölümlerin artmasından endişe duyuyor.

RESMİ KURUMLARDA ÖNLEM ALMA ÇABASI GÖRÜLMÜYOR

Bingöl gündemine bir anda düşen ve halka korku salan virüs salgınının yayılmasını engellemeye yönelik resmi kurumlarında virüsün yayılmasını önlemeye yönelik her hangi bir çaba göstermemesi de vatandaşların tepkisini çekiyor.

Toplu taşıma araçları ve toplu mekanların ilgili kurumlarca sürekli dezenfekte edilmesini isteyen vatandaşlar, “Son günlerde ortaya çıkan domuz gribi virüsü ülke gündemini olduğu kadar Bingöl gündemini de sarsmaya başladı. Son yaşanan ölüm vakası halkın korku ve endişesini daha da arttırdı. Bu hususta ilgili kurumların herhangi bir açıklamada bulunmaması da bu durumu körükleyen sebepler arasında. Öte yandan halkın bu konuda yetkililerin hastalığa yakalanma riskine karşı alınması gereken tedbirlere ilişkin açıklamaları dikkat etmesi gerekir. Yetkili kumlarda sadece halkın alması gerekecek yetkileri sayacaklarına kendileri de hastalığın yayılmaması hususunda bir takım tedbirler almalı. Mesela belediye toplu mekan ve toplu taşıma araçlarını belli aralıklarla sürekli dezenfekte etmeli. Sağlık kurumları hastalığa ilişkin aşı, ilaç gibi vesaire malzemeleri ellerinde hazır bulundurmalıdır. Bu konuda yeni çalışma ve arayışlar içerisinde olmalıdırlar. Zira göründüğü gibi hafife alınacak bir hastalık değil” şeklinde tavsiyelerde bulunuyor.

HASTANELERDE KARANTİNA BÖLÜMÜ YOK!

Bingöl’de ortaya atılan bazı iddialar ve bu iddialara resmi makamlarca bir cevap verilmemesi halkın tepkisini çekiyor. ‘Karlıova’da domuz gribi teşhisi konulan hastalar diğer hastalarla aynı odada kalıyor’ şeklinde ki iddialara, ilgili ve yetkili makamlardan herhangi bir yalanlama gelmemesi iddiaların doğruluk ihtimalini güçlendiriyor. Yaşanan durumu sorgulayan ve duruma tepki gösteren vatandaşlar, “Maalesef her alan ve konuda olduğu gibi Bingöl, bu konuda da ciddi eksiklik yaşamakta. Ortaya atılan iddialara göre hastanelerde karantina bölümü olmadığından virüs şüphesiyle hastaneye gelen vatandaşlar, normal hastalarla aynı ortamda tutuluyor. Resmi kurumlar maalesef alınması gerekli tedbirler hususunda vatandaşlara yaptığı uyarıları bizzat kendisi çiğniyor. Buda ‘Bu kurumlarla biz nasıl korunacağız bu virüsten?’ sorusunu getiriyor aklımıza. Vatandaşın sağlığını korumakla hükümlü ve yükümlü olan bu kurumlar kendi elleriyle vatandaşlarını ölüme götürüyor. Bu hususta daha dikkatli olunması gerektiğini düşünüyoruz. Yetkili ve ilgili kurumların bu konuda hassasiyet sahibi olmaları gerekir ancak gelinen durumda görünen o ki böyle bir durum söz konusu değildir” diyerek tepkilerini dile getirdi.

SADECE BİNGÖL DEĞİL ÜLKE GENELİNDE DURUM AYNI

Türkiye gündemine bomba gibi düşen Domuz Gribi Virüsü, sadece Bingöl’de değil ülke genelinde hızla artış gösteriyor. Bingöl’de yaşanan sıkıntılar, ülkenin büyük bir bölümünde yaşanıyor. Ülke genelinde görülen virüse yönelik geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, domuz gribi şüphesiyle hastanede tedavi gören 2 bin 905 hastadan 463’ünde virüs tespit edildiğini belirtti.

Açıklamada, “Grip hastalığı bu kış sezonunda aralık ayının sonundan itibaren görülmeye başlanmıştır. Takip çalışmalarında bu sezonda 2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden bin 261’inde bir solunum yolu virüsü tespit edilmiştir. Bunlardan 595’inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463’ünde İnfluenza A H1N1, 134’ünde İnfluenza A H3N2 ve 38’inde İnfluenza B virüsü bulunmuştur. Dolayısıyla bugüne kadar incelenen virüs kaynaklı solunum yolu hastalıklarının yaklaşık yüzde 16’sının İnfluenza A H1N1, yüzde 24’ünün diğer solunum yolu virüsleri kaynaklı olduğu görülmektedir. Yapılan genetik analizlerde İnfluenza A H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Ülke genelinde antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı yoktur. Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyri içerisinde olduğu tespit edilmiştir. İnfluenza her yaşta görülebilir. Özellikle risk gruplarındaki kişilerde hastalık daha ağır seyredebilmekte, hatta ölümlere neden olabilmektedir” denildi.

Editör: TE Bilisim