Edinilen bilgiye göre Bingöl merkeze bağlı çukurca köyünde yaşayan S.B (30)  adlı kadını Kırkayaklı türü olarak bilenen çiyan ısırdı. Ayağının uyuştuğunu gören kadın yakınları tarafından hastaneye kaldırıldı. Bingöl devlet hastanesinde tedavi edilen kadın erken müdahale ile kurtuldu. Kırkayaklı türü olarak bilenen çıyanın ısırdığı yere müdahale edilmediği taktirde o bölgeyi çürütebileceği belirtildi.

İŞTE ÇİYAN HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

Çıyanlar, çıyangiller sınıfına ait böceklerdir. Kırkayaklara benzemelerinden dolayı genellikle kırkayak böcekleri ile karıştırılmaktadır. Çıyanların kırkayaklı olduğu düşünülse de bu düşünce kesinlikle yanlıştır. Çıyanların ayakları, 15 ile 177 çifttir. Çıyanların renkleri farklılık göstermektedir. Kırmızı ile sarı renk arasında olabilirler.

ÇIYAN SOKMASI TEHLİKELİ MİDİR?

Çıyan sokması tehlikeli bir durumdur. Çünkü çıyanlar avlarını etkisiz hale getirebilmek için içlerinde zehir barındırırlar. Çıyanlar içinde bulundurdukları zehri savunma amaçlı etrafındaki diken tipindeki ayaklarından bulaştırmaktadırlar.

ÇIYAN ZEHRİ İNSANLARA ZARAR VERİR Mİ?

Çıyan zehrinin insanlara karşı ölümcül bir tehlikesi bulunmamaktadır. Ancak çıyan zehri insan vücudunda kaldığında ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenden dolayı çıyan sokması durumunda bir sağlık kurumuna görünmekte fayda vardır. Çıyan zehri, alerjik bünyeye sahip olanlarda, yaşlılarda ve çocuklarda tehlikeli olabilir. Yaşlılarda çıyan zehri vücutta kaldığında felç gibi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

Çıyan sokmasına acil bir müdahale yapılmazsa eğer aşağıda vermiş olduğumuz belirtiler ortaya çıkabilir;

-Düzensiz kalp atışı ve kan basıncında artış
-Isırılan bölgede gözle görülür şekilde meydana gelen doku hasarı
-Mide bulantısı, kusma ve göğüs ağrısı
-Eklemlerde ve kaslarda meydana gelen kasılmalar
-Şiddetli baş ağrısı

Çıyan sokmasına karşı ne gibi önlemler alınmalıdır?

Çıyan sokmasına karşı ilk müdahaleyi evde yapmak yerine en yakın sağlık kurumuna görünmek, yapılacak en sağlıklı yöntemlerden bir tanesidir. Zehirler bünyeden bünyeye farklılık gösterdiğinden mutlaka bir sağlık kurumuna görünmekte fayda vardır.
Çıyan sokmasına karşı yeşillik ve bahçe bulunan ortamlarda çıplak ayakla gezilmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda evde yaşayan evcil bir hayvanınız bulunuyorsa çıyanlar onlara karşı ciddi bir tehdit oluşudur. Bu nedenden dolayı eğer evin veya bahçenin herhangi bir yerinde çıyanla karşılaşırsanız uzman ekipler tarafından bulunduğunuz ortamın ilaçlanmasını talep etmeniz en doğru korunma yöntemlerinden birisi olacaktır.