Çatışmanın ortasında kalarak yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi olayına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kalkınma Bakanı ve AK Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, “Çok uyanık olmamız lazım. Teyit etmediğimiz, sağlıklı bir kaynaktan geldiğinden emin olmadığımız hiçbir bilgiye itibar etmememiz lazım ve bunlara karşı çok uyanık olmamız lazım. Türkiye son yıllarda maalesef bunun acısını çok yaşadı, sosyal medya üzerinden düpedüz yalan, iftira birçok hadise paylaşıldı” dedi.

Kalkınma Bakanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, katıldığı özel bir televizyon programında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Önceki gün Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde katıldığı bir basın açıklamasında çıkan çatışmanın ortasında kalarak yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne ilişkinde konuşan Yılmaz, olayın seyrine ilişkin bazı basın organları ile sosyal medya da yer alan haberlere tepki göstererek herkesin bu konuda uyanık olması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, “Şimdi ben öncelikle hayatını kaybeden Baro Başkanımıza ve şehit polisimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tahir Elçi Bey’e ve polis Ahmet kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Aileleri başta olmak üzere hepimizin başısağolsun diyorum. Aslında bu tür saldırılar tüm topluma karşı yapılmış saldırılar, yani ilk aşamada hedefte kim olursa olsun sonuçta terörün amacı milli birliğimizi, tahrip etmek, kargaşa oluşturmak, normal gündeminden ülkeyi çıkarıp çok farklı mecralara doğru sürüklemek ve bu anlamda aslında bütün terör hadiseleri hepimize karşı yapılmış hadiseler. Hedef kim olursa olsun, terörü yapan hangi ad, hangi isim altında bunu yapıyor olursa olsun hepimizin terörü lanetlemesi lazım, bugünkü menfur hadiseyi de aynı şekilde değerlendiriyorum. Ben geçen dönem Diyarbakır Milletvekiliydim biliyorsunuz 7 Haziran’dan sonra. Seçim çalışmalarında da Baroyu ziyaret etmiştim Tahir Bey’le rahmetli Tahir Elçi’yle de AK Parti heyeti olarak çok güzel böyle bir medeni bir tartışmada yapmıştık doğrusu. Farklı fikirleri olabilir insanların, beğendiğimiz, beğenmediğimiz fikirleri olabilir, demokratik bir ortamda herkes özgürce fikrini ifade etmek durumunda, ama teröre yer yok. Buna karşı da ben bir kez daha bütün siyasi partileri birliğe davet ediyorum, yani bir siyasetçi olarak hepimize düşen görev bu. Görüşümüz ne olursa olsun, fikrimiz ne olursa olsun bu insani boyutta birleşebilmemiz lazım, diğer taraftan da birliğimizi, teröre karşı bir birlik içinde tavır geliştirmeyi becerebilmemiz lazım. Bunu yapanlar, bunun arkasında olanlar, bu olayın detayları elbette önümüzdeki günlerde daha iyi aydınlatacaktır. İçişleri Bakanımız, Adalet Bakanımız ve en son Başbakanımız en üst düzeyde bu konuda Hükümetimizin kararlılığını ortaya koydu. İdari olarak, adli olarak gerekli tüm incelemeler yapılacaktır. Tabi olayın yaşandığı yeri de biliyoruz Sur ilçesi çok tarihi bir mekân aslında, çok tarihi değerlerin olduğu bir mekân, ama maalesef uzun zamandır sivil halkın içine girmiş silahlı unsurlar tarafından çok farklı bir ortam oluşturulmuş durumda, orada cereyan etti hadise. O ortam içinde olayın detaylarının ne olduğunu şu an itibariyle tabi söyleme imkânımız yok, bu incelemeler sonucunda mutlaka çok daha sağlıklı bilgileri ulaşacağızdır” dedi.

‘OLAYI SİYASİ RANTA DÖNÜŞTÜRENLERİ DE KINAMALIYIZ’                                  

Yılmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu vesileyle şunu da ifade etmek istiyorum, şunun da altını çizmek istiyorum: Terör hadiselerini lanetlediğimiz, kınadığımız gibi terörü terör hadiselerini kullanarak bunu bir siyasi ranta dönüştürmeye çalışanları, toplumsal gerilimleri bu yolla beslemeye çalışanları da aynı şekilde kınamamız lazım. Özellikle sosyal medya üzerinden çok yanlış bilgilerle, çok yanlış birtakım yönlendirmelerle toplumu galeyana getirmeye çalışan, kargaşayı arttırmayı çalışanlarda aslında terörün değirmenine su taşıyorlar.Gerçekten bu konuda hepimizin çok uyanık olması lazım. Teyit etmediğimiz, sağlıklı bir kaynaktan geldiğinden emin olmadığımız hiçbir bilgiye itibar etmememiz lazım ve bunlara karşı çok uyanık olmamız lazım. Türkiye son yıllarda maalesef bunun acısını çok yaşadı, sosyal medya üzerinden düpedüz yalan, iftira birçok hadise paylaşıldı, çok farklı ortamlarda gerçekleşmiş olaylardan resimlerin altına çok farklı mesajlar yazılarak toplumla paylaşıldı bunlara karşı çok uyanık olmamız lazım. Sağlıklı bir kaynaktan teyit etmeden hiçbir bilgiye itibar etmememiz lazım.”

‘HİÇBİR ZAMAN BAŞARIYA ULAŞAMAYACAKLAR’

Milli birlik ve kardeşlik projesinin bundan sonraki süreçte nasıl işleyeceği ve amacına ulaşmak isteyen kesimlerin başarıya ulaşamayacaklarını beyan eden Yılmaz, “Terörle amacına ulaşmak isteyenler hiçbir zaman başarıya ulaşamayacaklar. Bu terörü bir araç olarak kullananlar, toplumda kargaşa oluşturmaya çalışanlar başta toplum tarafından mahkûm edilecekler, sonra da tabi kamu düzenini sağlamakla görevli kurumlarımız bunlarla gerekli mücadeleyi sonuna kadar sürdürecekler. Yani bir defa terörle mücadeleden kararlılığımız hiç eksilmeyecek ve devam edecek bunu herkesin bilmesi lazım. Ama en az bunun kadar yine öncelik verdiğimiz bir konu demokratik kazanımlarımızı korumak ve geleceğe taşımak, milli birliğimizi güçlendirici her türlü çalışmayı da yoğun bir şekilde devam ettirmek. Burada da bölgeyle ilgili çalışmalarımız, yatırımlarımız, bütün çabalarımız hiç kesintiye uğramadan devam edecek inşallah. Bölgedeki tüm taraflarla, tüm kesimlerle, kim ilgili insanlarla hepsiyle bu anlamda muhatabız ve hepsiyle istişarelerimiz devam edecek. Burada belli bir kesimin tekelinde değil bu konular bununda özellikle altını çizmek istiyorum. O bölgede yaşanan sorunlar tüm Türkiye’yi ilgilendiren sorunlar ve aynı zamanda o bölgede yaşayan tüm toplumu ilgilendiren sorunlar. Etnik yapısı ne olursa olsun, inancı, siyasi görüşü ne olursa olsun muhatap bütün toplumdur. Dolayısıyla, biz bütün toplumun emanetini almış bir Hükümet olarak tüm toplumumuzla istişare içinde, milli birliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirmeye de devam edeceğiz. Yani terörle kararlı bir şekilde mücadele, ama aynı zamanda milli birliğimizi, beraberliğimizi pekiştirme ve çözüm irademizi devam ettirme bütün bunlar eş zamanlı bir şekilde yürüyecek inşallah” diye konuştu.

‘AK PARTİ’NİN SİCİLİ BELLİ’

Yılmaz konuşmasının devamında şunları söyledi: “AK Parti’nin son 13 yılda en büyük başarılarından biri demokraside sağladığı sessiz devrimdir. Eski Türkiye’yi, 90 yılları, öncesini hepimiz biliyoruz, çok şükür bu dönemde bunlara hiçbir şekilde müsamaha göstermedik. İşkenceye sıfır tolerans politikasından tutun, faili meçhullerin üzerine kararlı bir şekilde gitmeye varıncaya kadar AK Parti bu anlamda sicili belli olan bir partidir. Bundan sonra da hangi hadise yaşanır olursa olsun bunun arkasında olan bütün yapıları ortaya çıkarmak için her türlü çabayı sarf edeceğiz ve hukuk içinde sorumluların cezalarını görmeleri içinde elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz.Evet, az önce söyledim maalesef bazen onu görüyoruz yani siyasi ranta dönüştürmeye çalışanlar oluyor bu hadiseleri bu son derece yanlış. Bakın siyaseti başka alanlarda yapalım, ekonomide tartışalım, sosyal politikalarda, başka alanlarda, demokrasi alanında her türlü polemiği, her türlü tartışmayı yapalım, ama insan canı söz konusuysa, terör söz konusuysa burada hepimizin bir durması lazım, sorumlu bir dil kullanmamız lazım. İnsanları galeyana getiren, kargaşayı büyüten, ateşe işte daha fazla körükle giden bir yaklaşım içinde olmamamız lazım. Tam tersine insanlarımızı sükûnete, sağduyuya davet etmemiz lazım, hep birlikte bu teröre karşı bir tavır geliştirmemiz lazım. Ülkemizin, çoluğumuzun, çocuğumuzun geleceğini düşünüyorsak, sorumlu bir siyaset anlayışından yanaysak başka şekilde davranamayız diye düşünüyorum.”

Editör: TE Bilisim