Daha önce, yine Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından basılan Ali Sedâd’ın “Mizânu’l-Ukûl fi’l-Mantık ve’l-Usûl” (Mantık ve Metedoloji) isimli eserin editörlüğünü yapan Prof. Dr. Çapak, el yazmalardan oluşan “Mantık Risâleleri” isimli eserin de editörlüğünü yaptı. “Mizânu’l-Ukûl”de olduğu gibi takdimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sunuşta kitabın hazırlandığı dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve önsözde yine dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın düşüncelerinin de kaleme alındığı bu önemli eserde, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın da imzası var. Prof. Dr. Çapak, kitabın editörlüğünün yanı sıra kitabı hazırlayanlar arasında da yer alıyor.

Bu güzel eserin müellifleri ise Ladikli Mehmed Çelebi, İsmail Ferruh Efendi, Mustafa Râşid el-İstanbulî, Ahmed Nazîf b. Mehmed, Mehmed Sâdık eş-Şehrî, Müstakimzâde Süleymân ve Harputlu İshak Efendi’dir.

MANTIK RİSALELERİ’NİN İÇERİĞİ

İslam düşüncesi tarihinde mantık bilimi üzerine yapılmış çalışmalar geniş bir araştırma sahası teşkil etmektedir. Sadece Aristoteles’in mantık eserleri üzerine yapılan çalışmalara bakıldığında düşünce ve bilim faaliyetine aracılık eden disiplin olarak mantığın İslam düşünürlerince ne derecede benimsendiği ortaya çıkacaktır.

İslam düşünce geleneğinin bir parçası olan Osmanlı düşünce tarihinde, pek çok bilim alanında olduğu gibi mantık alanında da telif, tercüme, şerh ve haşiye tarzında çalışmalar ortaya konmuştur. Bu çalışmada her biri mantık ve metodoloji disiplinleriyle ilgili olan Osmanlı entelektüellerinin Osmanlıca kaleme aldıkları 9 adet eser yayına hazırlanarak okuyucunun istifadesine sunulmuş ve böyle bir alanın varlığına dikkat çekilmiştir.

Yayına hazırlanmış olan “Mantık Risaleleri” adlı bu çalışma, Osmanlı mantık çalışmaları özelinde temsil değeri yüksek eserlerden meydana gelmektedir. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim