Bingöl’ün Sancak beldesine bağlı Oğuldere (Buban) Köyünde bulunan ‘Buban Bacaları’, bir elif harfini andıran, gökyüzüne doğru yükselen doğa harikası taşların oluşturduğu görüntü dikkat çekiyor.

Deniz, kum, güneş üçlüsünün dışında, tabiat ve kültürel değerlere ilgi duyanlar için mağaralar, küçük göller, şelaleler ve yaylalarıyla apayrı bir güzellik sunan Bingöl, yapılacak bazı çalışmalarla turizm cenneti olma potansiyeline sahip olacak.

Kapadokya'daki dünyaca ünlü Peri Bacaları'na benzeyen ve ismini bulunduğu köyün Kürtçe isminden alan Buban Bacaları, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Tarihi camileri, yüzen adaları, şelaleleri, termal kaynakları ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Genç ve Kiğı ilçeleri ile tanınan köklü bir tarihe sahip Bingöl'ün, çevresinde tarihin farklı dönemlerine ait çokça kalıntıların olduğu biliniyor.

Bingöl Sancak Oğuldere Köyünün yakınında bulunan Buban Bacaları’nın oluşumu hakkında kesin bilgi olmazken, çok uzun geçmişe sahip olduğu söyleniyor.

Bacaların oluşum şekli, vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgârın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla peribacası şeklinde olan ilginç sivri kaya şekillerinin ortaya çıkmasını sağlamış. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamalarına ve kopmalarına neden olmuş. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece sivri ve uzun kaya şekilleri ortaya çıktığı belirtiliyor.

Bu tip bacaların oluşumunda rüzgâr aşındırmasının etkili olduğu da söylenirken, rüzgârın aşındırarak oluşturduğu bu tip sivri kayaların oluşumu binlerce yılda meydana geldiği kaydediliyor.

TURİZM İÇİN YOL ŞART

Buban Bacaları’nın turizme kazandırılarak bölgenin kalkındırılmasında önemli bir rol alması gerektiğine vurgu yapan Gazeteci Ali Yıldırım, “Bingöl özellikle doğa zenginliği ile yerli ve yabancı turistleri kendine çekebilecek potansiyele sahip. Bingöl, temel çekiciliğini doğasının zenginliğinde ve güzelliğinde bulmaktadır. Dünyaca ünlü Peri Bacaları’na benzeyen bu bacalar, turizme kazandırılmayı bekliyor. Bingöl Sancak Beldesi arasında yol yapım çalışmaları devam ediyor. Sudüğünü (Şirnan) Köyü ile Oğuldere(Buban) Köyü arasındaki yol asfalt, ancak genişletme çalışması yapılması gerekiyor. Oğuldere ile Buban Bacaları arasındaki yolda stablize. Yine Oğuldere Köyü’nden başlayarak Kurtuluş (Sılo Deresi) Köyü ile Bingöl merkeze bağlı Ortaçanak (Qanyan) Köyü arası stablize yol. Yollar çok kötü durumda. Buradaki ulaşımında programa alınarak asfalt yapılması gerekiyor. Bir yandan turizm potansiyeli diğer yandan köylülerin ulaşımı düşünülerek gerekli çalışmanın ilgi kurumlarca hızlı bir şekilde yapılması lazım. Bingöl’ümüzde bulunan bu tür turizm potansiyellerinin elden geçirilerek, şehrin tanıtımına da katlı yapılması elzemdir. Doğa turizmi açısından önem arz eden potansiyel alanların ulaşım problemlerinin giderilmesi ilde turizm çeşitlendirmesi için önem arz etmektedir. Bingöl’de bulunan Gerındal Gölü ve Kız Gölü (Gualê Kêna)’nün yolları da çok kötü durumda. Buradaki yollarda stablize. Buban Bacaları (Oğuldere), Gerındal Gölü (Şaban Köyü) ve Kız Gölü (Gualê Kêna(Metan-Balpınar Köyü)’nün yolları yatırım programına alınarak asfalt yapılması gerekiyor. Bölgemizdeki turizmi canlandırmak hepimizin görevi. Bu konuda İl Özel İdaresi’nin gerekli çalışmayı yapacağına inanıyorum. Turizme kazandırılacak yerlerle ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ilgili yerler ile ilgili koruma planını yaparak yeni bir tanıtım yapması gerekmektedir ” diye konuştu.

BUBAN BACALARININ OLUŞUMU

Bingöl Sancak Oğuldere Köyünün yakınında bulunan Buban bacalarının oluşumu hakkında kesin bilgi olmazken, çok uzun geçmişi olduğu söyleniyor. Bacaların oluşum şekli, vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgârın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla peribacası şeklinde olan ilginç sivri kaya şekillerinin ortaya çıkmasını sağlamış. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamalarına ve kopmalarına neden olmuş. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece sivri ve uzun kaya şekilleri ortaya çıkmış. Bazen de bu tip bacaların oluşumunda rüzgâr aşındırması etkili olduğu tahmin ediliyor. Rüzgârın aşındırarak oluşturduğu bu tip sivri kayaların oluşumu binlerce yılda meydana geldiği belirtiliyor.

Bu tip doğal olayların örneklerinden biri de Oğuldere Köyü yakınlarında bulunan Buban’da bulunuyor. HABER MERKEZİ