Öğrenciler, bir halk kütüphanesi işlevi görecek olan kitap evi ile farkındalık yaratıp, toplumun kendi öz değerlerine sahip çıkmasını sağlamak istediklerini belitti.
 

Bingöllü üniversite öğrencileri kentlerinin kaybolmaya yüz tutan kültürel dokusunu yeniden inşa etmek için kolları sıvadı. Çoğunluğu Antep Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler, yürüttükleri tartışmalar sonucunda, halkın desteği ile Solhan ilçesinde bir kitap evi açtı. Bonglon Dest Kitap Evi adı verilen ve bir halk kütüphanesi işlevi görecek olan kitap evi, açıldıktan sonra Solhanlılara teslim edildi. Bingöl ve ilçelerinin tarihi, kültürel tarihine ışık tutan kitapların bulunduğu kitapevinde, yurttaşların anlama, kavrama ve tartışma gücünü artıracak ideolojik kitaplar da yer alıyor.

Bingöl’ün sosyolojik durumunu özetleyen ilçelerden birinin Solhan olduğunu belirten bu üniversite öğrencilerinden biri olan Ferhat Yıldırım, toplumun farklı dinamiklerini harekete geçirme yolunda ilk iş olarak bu kitap evini açtıklarını söyledi.

Daha önce Bingöl’de arkadaşları ile bir araya geldiklerini ve Bingöl’ün toplumsal yapısı hakkında çeşitli tartışmalar yürüttüklerini ifade eden Yıldırım, bu kapsamda önceleri dernekleşmek istediklerini, ancak daha sonra yürütülen tartışmalar kapsamında halkın ihtiyacına cevap olabilecek bir alan açma amacıyla kitap evini açma kararına vardıklarını ifade eti. Fikirlerini hayata geçirme noktasına ise özellikle maddi konuda bir hayli zorlansalar da halkın desteği ile bunu aştıklarını belirten Yıldırım, kitapevindeki eşyaların büyük bir bölümü dahi halkın desteği ile sağladıklarını dile getirdi.

Yıldırım, kitap evine verdikleri “Bonglon Dest” isminin, Solhan’ın Kürtçenin Kirmançki lehçesindeki karşılığı olduğunu ve bu ismi anadillerinin yeniden halk arasında yaygınlaşması için bilinçli olarak belirlediklerini de ifade etti.

Kültürlerinin kaybolmasına karşı kitaplar farkındalık yaratmaya çalışıp, halkın toplumun kendi öz değerlerine sahip çıkmasına katkı sunmak istediklerini dile getiren Yıldırım, kitap desteği için herkese çağrıda bulundu.

Editör: TE Bilisim