Bingöl Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı Doğan Karasu, yaptığı yazılı açıklamada yolların başbakana özel yamalandığını belirterek, “Sn. başbakan geliyor diye geçiş güzergâhına yama üstüne yama yapmak ayıptır. Normal zamanda yamayı bile biz Bingöllülerden esirgediğiniz anlamına gelmektedir. Dileriz başbakan yamaları görür, notunu tutar ve bu yolların durumu nedir diye sorar?” dedi.

Bingöl Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, yazılı açıklamada bulundu. Açıklamasında Bingöl yollarına değinen Karasu, “Asfaltı ve yamayı kim bulmuş konusu tartışmalıdır. Yamanın Bingöl yollarının vazgeçilmezi olduğu gerçeği ise tartışma götürmez. Yama fakirliğin, kimsesizliğin, yoksulluğun, yokluğun simgesidir. Fakirliğimizi bize hissettirmemek için 'elbiseleriniz kirli olmasın, yamalı olması sorun değil' denirdi. Bunu söyleyerek yoksulluğu benimsememiz bize telkin edilirdi. Bingöl'ün yolları ya inşaat halindedir ya da yamalıdır veya Sn. Başbakan geliyor diye yamalanıyor. Başbakana yaranmak için yamayı bize layık görmek haksızlıktır, insafsızlıktır. Bu durum verimsiz bürokrasiye, üretken olmayan siyasete, bir karabasan gibi Bingöl üzerine çullanmış Elazığ ve Diyarbakır Karayolları Bölge Müdürlüğü derebeylik sistemine, çok kötü, bir o kadar da verimsiz ve biz Bingöllülere önem vermeyen bir devlete, fakirliğimize işarete diyor. Sn. başbakan geliyor diye geçiş güzergâhına yama üstüne yama yapmak ayıptır. Normal zamanda yamayı bile biz Bingöllülerden esirgediğiniz anlamına gelmektedir. Dileriz başbakan yamaları görür, notunu tutar ve bu yolların durumu nedir diye sorar? 'Bingöl'ün tüm yollarını duble yaptık' demez. Sn. başbakan geçtiği güzergâhı tarafsız, hakkaniyetli, yönetim ciddiyeti ile gözlemlerse Bingöl'ün ne kadar kötü yönetildiğini görür ve anlar, Bingöl'ün çok kötü yönetildiğini itiraf eder” diye konuştu.

“Yeni Yapılan Yollar Dökülüyor”

Bingöl’de yaşanan yol ve ulaşım sorununa değinen Karasu, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Karayolları yama yapıyor, Bingöl Belediyesi kaldırımları yıkıyor, etrafı toparlıyor. Bingöl Belediyesi kendi binasının önündeki sokağın yolunu yapmaktan aciz, bu yolu yöre esnafı kendi imkânlarıyla yapıyor. Bunu yapamayan bir belediye anlayışı başbakan geliyor diye temizlik seferberliğine girişiyor. Genel olarak ulaşım durumumuz nedir? Söyleyelim, belki Sn. Başbakanın da ilgisini çeker. Bingöl-Elazığ yolu 14 yıldır bitirilemedi. Her yıl bir parçası yeniden ihale ediliyor. Müteahhitler o yolda hazine bulmuş. Bingöl-Diyarbakır yolu büyük oranda duruyor, yapılan bölümler ise son derece kalitesiz, virajlı ve rampalıdır. Elazığ bürokrasisi, ön yargılarından dolayı, Tapantepeye bir tünel yapmayı beceremedi. Bingöl-Diyarbakır yolu 1020 yılında biterse memnun olacağız. Bingöl-Muş yolu Türkiye’nin en pahalıya mal olmuş yoludur. O maliyet nasıl soruşturma konusu olmadı anlamış değiliz. Bingöl-Erzurum yolu inşaat halinde ve büyük oranda yapılmamış durumdadır. Yapılan kısmı ise tam bir facia. Bingöl'ün yapılan yolları her yönüyle dökülüyor. Bingöl ilçe bağlantıları, grup köy yolları acınacak haldedir. Adaklı-Karlıova güzergâhı ise içler acısı durumdadır. Bu güzergah stabilize bile değildir. Ham topraktır, kışın hayvanlar bile bu yolda yürüme güçlüğü çekmektedir. Ulaşım şebekesi açısından en fakir iliz. Fakirliğimizin ölçüsü sadece yamalı yollarımız değildir, şehirlerarası yollarımızın hiç bitmeyecek inşaat halidir.” 

Editör: TE Bilisim