Kot taşlama veya kot kumlama nedeniyle "Silikozis" hastası Türkiye genelinde en çok Bingöl’ün Karlıova İlçesine bağlı Taşlıçay köyünde bulunuyor. Bingöl'de 400 kişinin "Silikozis" hastası olduğu, bu rakamın Türkiye genelinde ise bin 500'e çıktığı öğrenildi. Bingöl’de yıllardır Silikozis hastaları mücadele veren Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaaslan, Türkiye genelinde 69 kişinin hayatını bu hastalıktan kaybettiğini aktarırken, Taşlıçay köyünde bu sayının 17 olduğunu dile getirdi.
Taşlıçay köyünde ikamet eden eski kot taşlama işçisi Ramazan Aydar ise yakalandığı Silikozis hastalığı nedeniyle 4 yıldır yatağa mahkum şekilde oksijen tüpüyle yaşıyor.
11 yıl önce silikozis hastalığına yakalandığını aktaran Aydar, "4 yıldır yatağa mahkum kaldım, oksijen cihazına bağlıyım. Köyümüzde yüzden fazla bu hastalıkla mücadele eden var. Devletimizden, yetkililerimizden ricamız bize yardım eli uzatmalarını istiyoruz” diyerek talepte bulundu.
Kot taşlamanın yasaklanması için geçmişte birçok çalışma yürüttüklerini anlatan Semiramis Karaaslan da, “Silikozis, kot kumlama taşlama sırasında soğuk hava kompresörleriyle verilen kum tazikiyle ciğerlere gelen silika tozunun ciğeri tahrip etmesi sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Ben Bingöl’de veya Türkiye’nin farklı yerlerinde bu hastalığa yakalanan herkese destek olmaya çalışıyorum. İlk adım olarak, ülkemizde kot kumlamayı yasaklamaktı ve birçok çalışma başlattık. Uluslar arası kot imalat şirketlerinden tehditler aldık ama yılmadık. Çünkü birer birer gidiyordu gençlerimiz. Kotlar beyazlıyor fakat onların hayatı kararıyordu” dedi.
“BİR EVDEN 8 KARDEŞ BU HASTALIĞA YAKALANDI”
Kot taşlamada çalışan işçi ücretlerinin kabarık olması nedeniyle bir evden 8 kardeşin geçmişte çalışmaya gittiğini vurgulayan Karaaslan, “Yokluktan dolayı yoksulluktan dolayı onlar, bu iş yerlerinde yatıp kalkıyordu dolayısıyla o silika tozu iyice ciğerlerine yapışıyordu. Kalacak yerleri yoktu. Orada çalışan işçilerin ücretlerini yüksek tutmuşlardı. Bir evden 8 kardeş birlikte amca ve dayılarının öncülüğünde gitmişlerdi bu işlere” diye bilgi verdi.
TÜRKİYE GENELİNDE 69, TAŞLIÇAY KÖYÜNDE 17'İNCİ ÖLÜM GERÇEKLEŞTİ"
Türkiye’de bin 500, Bingöl’de ise 400 silikozis hastası olduğunun altını çizen Karaaslan, “Türkiye’de bin 500 kayıtlı silikozis hastamız var bunlardan 400’ü Taşlıçay köyümüzde. Bingöl başta olmak üzere Erzurum, Diyarbakır, Muş, Sinop, Giresun, Tokat ve İstanbul’da hastalarımız mevcut. Ülke genelinde 69, Taşlıçay köyünde ise 17’İnci ölüm gerçekleşti. Bu hastalarımızın kimi malulen emekli oldu kimi engelli maaşı alıyor kimi ise herhangi bir hak elde edemedi. Nedenine gelince torba yasa kapsamında üç aylık bir süre verildi ve bu süre zarfında bu hastalığa yakalananlar mutlaka müracaat etmeliydi. O süre zarfında yüzde 15 iş göremez raporu alanlara malulen emeklilik hakkı tanındı. Bütün yetkililerden ricamız, sesimizi duyun. Bu hastalığa yakalanmış gençler çıkan yasaya bir ek yapılsa ve süresize çevrilmesi uygun olur. Yaşı geçmiş veya başvuru yapamamış olanlara malulen emeklilik hakkı tanınması uygun olur. Vefatlarından sonra geride kalan çocuklara ve eşlere maaşın bağlanmasını talep ediyoruz” diyerek yardım çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilisim