Tarım ve Orman il Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “İlimizden İstanbul’un Avrupa yakası da dahil olmak üzere Trakya Bölgesine yapılacak canlı hayvan sevklerinde yerine getirilmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Söz konusu şartların yerine getirilmesi halinde Trakya’ya canlı hayvan sevkleri için izin verilecektir. İlimizde hayvancılık yapan ve besicilik ile uğraşan vatandaşlarımızdan Kurban Bayramında Trakya Bölgesine hayvan sevki yapmak isteyenler, 11.04.2019 tarihinde saat 10:00’da Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği Ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünde yapılacak olan bilgilendirme toplantısına katılabilirler” denildi.

Açıklamada, Trakya bölgesine hayvan sevklerinde dikkat edilecek hususlar şöyle sıralandı:

-Trakya’ya hayvan sevk edecek yetiştiricilerin sevk tarihinden en az 4 ay öncesinden bağlı olduğu il/ilçe müdürlüklerimize müracaatta bulunması gerekmektedir.

-Trakya’ya sevk edilecek hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olacak ya da müracaat tarihinden en az 3 ay öncesinden itibaren işletmede bulunacaktır.

-Trakya’ya sevk edilecek hayvanlar izole edilecek olup, izolasyon uygulanacak işletmenin çiftlikteki/köydeki diğer işletmelerden ve hayvanlardan yeterince uzak olmasına dikkat edilecek.

-İzolasyon alınan hayvanlar izolasyon süresince başka hayvanlarla kesinlikle temas ettirilmemelidir. Hayvanlar izolasyon uygulanan işletmeden çıkarılmamalıdır.

-İzolasyon alınan hayvanların bulunduğu işletmeye hayvanların bakımından sorumlu kişiler ve yetkili veteriner hekimlerin dışında kimse alınmamalıdır.

-Hayvanların sevkinin yapılacağı işletmenin 10 kilometre çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olacaktır.

-Sevk edilecek hayvanlar sevk tarihinden önceki 30 gün süreyle karantina altında tutulacaktır.

-Karantina işleminin tüm sorumlulukları yetiştiriciye ait olacaktır.

-Karantina süresince bütün hayvanlar şap hastalığı etkeni yönünden teste tabi tutulacaklardır.

-Test ücretleri hayvan sahipleri tarafından karşılanacaktır.

-Test sonucunda şap hastalığının etkeni tespit edilen hayvanların sevkine izin verilmeyecektir.

-Sevki yapılacak hayvanların sevk gününde şap hastalığı yönünden herhangi bir belirtisi olmayacaktır.

-Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığına maruz kalmamış olacaklardır.”