Nisan ayında açılması beklenen inşaat sezonu Bingöl’de bu yıl yoğun geçecek. Kıbrıs, Yeşilyurt ve Kültür Mahallesi’nin birçok noktasında yeni yapıların yapılacağı öğrenilirken, Bingöl’deki eski köy konutları için de yeniden imar düzenlemesine gidildiği belirtildi. Bingöl İnşaat Mühendisleri Odası Temsilci Ahmet Erdem, yapılar yapılırken işçi ve iş güvenliğine önem verilmesi gerektiğini bildirdi.

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl Temsilcisi Ahmet Erdem, İnşaat sezonunun bu yıl yoğun geçeceğini belirtti. Erdem, konuşmasında: “ Öncelikle yeni iş sezonunun hayırlı olmasını diliyorum. Takip ettiğim kadarıyla bu sezon Bingöl için yoğun bir sezon olacak. Eski köy konutları için yeniden imar düzenlenmesi ve kat artırımına gidildi ve oralar ile ilgili ciddi çalışmalar yapıldı. Kültür Mahallesi’nde inşaat alanları var oralarda projeler var. Bölünmüş mahallelerimiz Kıbrıs ve Yeşilyurt Mahallesi’nde de çeşitli projeler var. Bu yıl Bingöl inşaat sektörü için yoğun geçecek. İnşallah, inşaat sezonu kazasız belasız geçer” dedi.

 

“YAPILAR YAPILIRKEN MUHAKKAK TEDBİR ALINMALI”

İşveren ve işçilerin muhakkak tedbir alması gerektiğini belirten Erdem, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu mevsimin kazasız belasız geçmesi temennisi yeterli olmuyor. Mevsimin kazasız belasız geçmesi için muhakkak tedbir almalıyız. İş güvenliği ve işçi güvenliği ile ilgili tedbirlere önem vermeliyiz. Son yıllarda Türkiye’de ciddi iş kazaları meydana geldi. Bu nedenle yeni kanunlar çıkıyor. Çıkan yeni kanunlara muhakkak uymamız gerek. Kanunların yönetmenliklerinin ön gördüğü şekilde davranmalıyız. Kendimizde yerelde kendi ekiplerimizi eğiterek, uyararak ve iş firması yetkililer ile çalışarak iş kazalarından kaçınmalıyız. İşverenlerin kendi üzerine düşeni muhakkak yapmalı”

 

“SADECE İŞVERENİN TEDBİRİ YETERLİ OLMUYOR”

Bazı işçilerin kendi can güvenliğini tehlikeye attığını belirten Erdem: “Ben kendimde bir işveren olarak, sadece işverenlerin tedbiri yeterli olmuyor. Çalışanlarında muhakkak tedbirlere uyması gerekiyor. Bazen işçilerin tedbir almadığını görüyoruz. Bu da ciddi sorunlar oluşturuyor. İşverenler tarafından şantiyelere götürülen kask, can yeleği, emniyet kemeri, eldiven, yelek ve güvenli ayakkabılar gibi malzemeleri işçilerin kullanmadığını görüyoruz. Ekipler uyarıldığı halde ekipmanları kullanmıyor. Bu konuda çalışanların ciddi eksiklerinin olduğunu görüyoruz. Özellikle şantiyelere çıkan çalışanların muhakkak can güvenliğine riayet etmesi gerekiyor” dedi.

 

 

İNŞAAT ALANLARINA CİDDİ DENETİMLER OLUYOR

Yetkililer tarafından ciddi tedbirlerin olındığı belirten İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl Temsilcisi Ahmet Erdem, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bingöl’de yapılan inşaatlarda ciddi denetimler oluyor. İnşaatlarımızda yapı denetim sistemi mevcut bu nedenle ciddi kontroller yapılıyor. Bingöl Belediyesi ve Çevre ve şehircilik Müdürlüğü tarafından sık sık denetimler yapılıyor. Bu konuda duyarlılık oluşturarak Bingöllümüzü yapı anlamında daha da üst seviyelere çıkartabiliriz. Ve bu anlamda Bingöl’deki yapıları daha estetik yapılara kavuşturabiliriz”

 

 

DEPREMDEN SONRA CİDDİ BİR DUYARLILIK OLUŞTU

Bingöl’de meydana gelen depremden dolayı ciddi tedbirlerin alındığını belirten Erdem, Şunları Söyledi. Erdem: “2003’te Bingöl ciddi bir deprem geçirdi. Ben 2000 yılından buyana Bingöl’de inşaat sektöründeyim. Meydana gelen depremden sonra inşaat alanlarında, deprem güvenliği bakımından ciddi bir duyarlılık oluştu. Ben bu konuya bizzat şahidim ve bu işin içindeyim. Hem ekiplerimiz hem müteahhitlerimiz hem de kontrol mekanizması Türkiye ortalamasının üstünde kendini geliştirdi ve yetiştirdi. Son yapı denetimi ile ilgili de Bingöl’deki yapıların depreme dayanıklı tasarlandığını ve uygulamanın o şekilde yapıldığını biliyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“BİNGÖL’DE YENİ YAPILAN YAPILAR ESTETİK OLARAK İYİ DEĞİL”

Bingöl’deki yapılar deprem noktasında iyi ancak estetik konusunda iyi olmadığı belirten Erdem, konuşmasını şöyle sürdürdü: “kendimi de işin içine katarak Bingöl’deki yapıların deprem noktasında iyi ancak estetik konusunda iyi olmadığı biliyorum. Estetik noktasında daha duyarlı olmalıyız. Yeni imar alanları var. Bu alanlarda yapıları daha da estetik yapı yapabiliriz. Dar alanlarda bu durum pek mümkün olmuyor. Ancak yeni imar alanlarıyla yapıları estetik yapmak mümkün”

 

 

SON OLARAK EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VARMI?

“Ben şunu söyleyebilirim. Yapılaşma yapılırken ilk tedbir alınması gereken konu iş ve işçi güvenliği sonra yapının kendi güvenliği ve daha sonrada yapının estetiği. Tekrardan yeni inşaat sezonunun herkese hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Editör: TE Bilisim