Her zaman Bingöllü arıcıların yanında olan ve arıcılığı profesyonel metodlara dökme konusunda kararlı olan Bingöl Üniversitesi, Türkiye’de az sayıda olan bir laboratuvarı arıcıların hizmetine sundu. Pilot Üniversite seçilerek Bingöl balını markalaştırma yolunda ciddi adımlar atan Bingöl Üniversitesi, arıcılara vereceği bu güzel hizmeti ücretsiz olarak sunacak. Arı Hastalıkları ve Teşhis Laboratuvarı, bal arısı hastalıklarının teşhisi ve tedavisinde ücretsiz hizmet vermeye de başladı.

Bingöl Üniversitesi olarak arıcılara bilimsel açıdan da destek vermek için gayret sarf ettiklerini ifade eden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Son yıllarda gerek yöremizde gerekse ülke genelinde arı hastalıkları sebebi ile büyük oranda bal arısı kayıpları yaşanmakta. Bu da ciddi bir ekonomik kayba neden olmaktadır. Bingöllü arıcılarımız diledikleri zaman üniversitemize gelip ücretsiz olarak bu hizmetimizden yararlanabilirler. Zaten amacımız arı ölümleri ile yaşanan ekonomik kayıpların önüne geçip, arıcılarımızın gelir seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlamaktır. Pilot Üniversite bünyesinde arıcılık ve arı ürünleri üzerine güzel çalışmalarımız var ve bu çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda kurduğumuz laboratuvarımızı daha teknolojik ve donanımlı hale getirmek için yeni cihazlar da alacağız.  Laboratuvarımız Bingölümüz’e ve arıcılarımıza hayırlı olsun” dedi.

Laboratuvar sorumlusu olan Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu da böyle bir hizmeti arıcıları sunmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bal arılarında ölümlere yoğun olarak neden olan  Varroa zararlısı ( Varroa destructor), Nosema (Nosema apis), Amerikan Y.Ç ( Bacillus larvae),   Avrupa Y.Ç (Melissococcus pluton), Kireç ( Ascosphaera apis) ve Koloni Çökme gibi hastalıkların teşhisi yapılıp arıcılarımıza çözüm önerileri sunulmaktadır. Arıcılarımız diledikleri zaman laboratuvarımızdan yararlanabilirler” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim