HABER: YAKUP BEKLEN

Doğu Anadolu'nun en zengin orman alanlarına sahip olan Bingöl, bitki çeşitliliği bakımından da en zengin İllerden biri. Havalarının ısınmasıyla birlikte Bingöl’de bazı meyve ağaçlarının çiçek açması ve gerek dağlarda gerekse ovalarda Bingöl’ü süsleyen çiçekler baharın müjdecisi oldu.

SON YILLARIN POPÜLER ÇİÇEĞİ: TERS LALE

Mor sümbüllerin yanı sıra nergis, kardelen, vargit, gibi çiçekleri havzasında bulunduran Bingöl, ters lale gibi son yıllarda dikkat çeken çiçek türüne de ev sahipliği yapıyor. Ters Lale her ne kadar yıllarca Hakkâri ile özdeşleşse bile, Bingöl dağlarında birçok bölgede varlığını geçmişten bugüne kadar sürdürmeyi başardı. Uzunluğu 90 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Bu da ters laleye heybetli ve gösterişli bir hava katar. Dünyada nesli tehlike altında olan ters lale (Fritillaria Imperiaris) Anadolu'da "Ağlayan Gelin" adıyla bilinen Ters Lale, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile korunmakta. 167 türü bulunan Ters Lale çeşidi­nin en fazla görüldüğü ülke Türkiye olarak bi­liniyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 43 türü bulunan Ters Lalelerin 20’si endemik türdür.

NERGİZ, BAHARDA ÇİÇEKLERİ İLK AÇAN BİTKİLERDEN

Meyve ağaçlarının bir kısmının çiçek açması ve kokusu ile ilkbaharın gelişini müjdeleyen Bingöl’e ayrı bir güzellik katan Nergiz, soğanı zehirli bir bitkidir. Yaprakları direkt olarak soğandan çıkar. Uzun ince bir şerit şeklindedir. Baharda çiçekleri ilk açan bitkilerdendir. Çiçeği, çıplak bir sapın ucunda biraz eğik durur, çan veya zurna şeklinde koyu sarı renkli, ucu dalgalıdır.

BİNGÖL’DE AĞAÇLAR ÇİÇEK AÇTI

Bingöl'de etkili olan yağmur ile mevsim normallerinin altında seyreden sıcaklığın ardından yüzünü gösteren güneşle birlikte Merkezde ağaçlar çiçek açtı.

Bingöl'de etkili olan yağmur ile mevsim normallerinin altında seyreden sıcaklığın ardından yüzünü gösteren güneşle birlikte ağaçlar çiçek açtı.

Bingöl'de güneşin kendini göstermesi ve havaların ısınmaya başlaması ile birlikte ağaçlar çiçek açtı. Meyve ağaçlarının çiçek açmasının geç gelen baharın habercisi olduğunu belirten vatandaşlar, yağışların ardından etkisini gösteren güneşli hava ile ağaçların beyazlara büründüğünü söylediler. Ağaçların çiçek açması ile kentin çeşitli yerlerinde birbirinden güzel manzaralar oluştu.