Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Bingöl'de uyuşturucu bağımlılığı ve intiharlar hakkında İçişleri Bakanlığı'na soru önergesi sundu. Aydemir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergede şu ifadelere yer verdi; “Ülke genelinde her geçen gün artış gösteren uyuşturucu bağımlılığın, vekili olduğum Bingöl ilindeki karşılığı da çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Son 15 yılda beton yığınına çevrilen, hiçbir sosyal alanı kalmadığı gibi bu aktivitelerden tamamen uzaklaştırılan gençlerin uyuşturucu bağımlılığındaki artışı toplum üzerinde büyük tedirginliğe yol açmaktadır. Edindiğimiz bilgilere göre, uyuşturucu bağımlılığında, ortalamanın neredeyse çocuk yaşlara kadar düştüğü gerçeği ile karşılaştık. Yetersiz ve kalitesiz eğitimin, gençler üzerinde yarattığı gelecek kaygısı da gözle görülür niteliktedir.

Genç işsizlik oranının yükselişinin uyuşturucu bağımlılığı ile orantılı bir şekilde yükselişte olması da dikkat çeken bir diğer husus. Zamanla eğitimden uzaklaşan, aileden kopan ve kendilerini toplumdan soyutlayan gençlerin, son dönemde çok sık karşılaştığımız psikolojik travmaların sürüklediği intihar olaylarının tamamına yakınının uyuşturucu maddeler ile bağlantılı olduğunu gözlemledik. Uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelenin geniş kapsamlı ve iyileştirici nitelikte olmadığı gibi, caydırıcı cezaların dışına çıkılmadığı, bunun da çözüm olmadığı görülmektedir. Eğitimsizlik, aile baskısı ve işsizlik gibi kavramların gençleri sürüklediği bu uyuşturucu batağından bir an önce kurtarmanın yolları aranmalı, bu kaygılarını ortadan kaldırma çözümleri bulunmalıdır.

Bu bağlamda;

Uyuşturucu maddelere ulaşabilirliğin önlenmesi için bir çalışmanız var mı?

Uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede başarılı olan ülkelerin kullandığı modelleri örnek alıyor musunuz?

Genç işsizlik oranı ile uyuşturucu bağımlılığındaki artışın bağlantılı olduğunu düşünüyor musunuz? Bununla ilgili özel bir çalışmanız olacak mı?

Milli Eğitim Müfredatında uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele anlamında konulara yer veriliyor mu? Veriliyor ise bunu yeterli buluyor musunuz?

Uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele de caydırıcı cezaların dışına çıkıp, stratejinizi değiştirecek misiniz?” HABER MERKEZİ