Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, il parti binasında düzenlediği basın açıklamasında, Şubat ayında başlatılan açlık grevlerinin yakın zamanda ölüm orucuna dönüştüğünü iddia ederek, "Şubat ortasından bu yana Türkiye'de farklı cezaevlerinde devam eden açlık grevleri artık ölüm seviyesine yaklaşmış durumda. Açlık grevleri 56. günü geçti 60. güne doğru gidiyor. Son derece kritik durumda olan tutsaklar var. Açlık grevlerine katılanların sayısı her geçen gün artıyor. Neredeyse 200'e yakın insan süresiz dönüşümsüz açlık grevinde. Bunların arasında HDP'nin milletvekilleri de bulunuyor. Meral Danış Beştaş, Nihat Akdoğan, eski vekillerimiz de bu direnişlere destek veriyorlar. Hem ülke içinde hem de ülke dışında herkes referandum meselesine kilitlendiği için şuana kadar açlık grevleri konusunda yeterince bir duyarlılık oluşmuş değil. İnsanlar bedenlerini açlığa, ölüme yatırmışlar ama referandum yüzünden önemli bir gündem oluşmadı" dedi.

"CEZAEVLERİNDE 90'LARI 80'LERİ ARATMIYORLAR"

Özsoy, Birkaç ildeki cezaevlerinde işkenceler yapıldığını iddia ederek, "Birleşmiş milletin genel raportörü 1 yıldır Türkiye'ye gelip cezaevlerine bakmak istiyor müsaade etmiyorlar. Bizim diyalog içinde olduğumuz çok sayıda çevre cezaevlerinin tam bir işkence merkezine dönüştüğünü, kendilerine dolaylı bilgiler gidiyor avukat veya bizim tarafımızdan ama halen cezaevlerine ulusallar arasın gözlemcilerin gelmesine bu hükümet müsaade etmiyor. Cezaevleri 90'ları 80'leri aratmayacak uygulamalar söz konusu" ifadelerine yer verdi.

Ülke gündeminde referandum olduğunu aktaran Özsoy, seçimden sonra ülke gündeminin cezaevlerinde başlatılan açlık grevleri olacağını ifade ederek, "Referandum bu memleketin sorunlarını çözmek bir yana evet çıkarsa bu sorunlar daha da ağırlaşacak ama bizim gündemimiz sadece referandum değil mücadele devam ediyor. Dolayısıyla referandumdan sonra bütün ülkenin, uluslar arası kamuoyunun gündemlerinden birisi bu açlık grevleri olacak. Açlık grevleri ölüm oruçlarına dönüşmüş, süresiz dönüşümsüz gidiyorlar. Açlık grevinde olan tutsaklara yönelik olarak sürgün, hücre cezaları, fiziki anlamda müdahaleler. Hükümet olağan üstü hali bir gerekçe olarak kullanarak son derece vahşi bir şekilde cezaevleri insanları terbiye merkezlerine dönüştürmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.  

Editör: TE Bilisim