Yoğun kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz etkilerken, yollarda mahsur kalan yolcu ve hastaların imdadına 112 ve UMKE ekipleri yetişti.

4 Ocaktan itibaren başlayan yoğun kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz etkilerken, yollarda mahsur kalan vatandaşlarla hastaların imdadına ilimizde büyük bir özveri ile çalışan 112 ve UMKE ekiplerimiz yetişti. 112 ve UMKE ekipleri kar yağışı ve tipinin özellikle kırsal kesimde yoğun olduğu bölgelerde 10 gün içerisinde toplam 76 vatandaşımızı kurtararak il merkezine taşıdı.

4 Ocak – 13 Ocak tarihleri arasında 112 ve UMKE ekiplerimizce SnowTrack ile 1 (bir), 4*4 Kar Paletli Ambulans (Palet Takılı Değilken) ile 50 (elli), 4*4 Kar Paletli Ambulans (Palet Takılı İken) ile 25 (yirmi beş) hasta taşındı.

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle mahsur kalan ve 112 ve UMKE ekiplerince Merkez ve Genç’ten 9 (dokuz), Karlıova ilçesinden 21 (yirmi bir), Yedisu ilçesinden 3 (üç) ve Solhan ilçesinden 34 (otuz dört) hasta taşındı.

Taşınan vatandaşlarımızın vaka ayrıntıları ise; 9 (dokuz) Kardiovasküler sistem, 7 (yedi) Solunum sistemi, 5 (beş) Gastreointestinal sistem, 1 (bir) Psikiyatrik, 8 (sekiz) Üriner sistem, 11 (on bir) Kadın doğum, 1 (bir) Metabolik sistem, 4 (dört) İnfeksiyon, 1 (bir) Yeni doğan, 4 (dört) Travma ve 25 (yirmi beş) Diğer şeklinde gerçekleşti.

Geçen hafta etkili kar yağışı ile birlikte yolu kapanan bölgelerden 10 günde 76 hastanın 112 ve UMKE ekiplerince alınarak en yakın sağlık tesisine yetiştirildiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah DEMİR, şunları söyledi: “Daha önceki yıllardan edindiğimiz tecrübelerimizle bu yıl, kış başlamadan önce personele yönelik bilgilendirme ve eğitim çalışması yaptık. İlimizde sarı, kırmızı ve yeşil alanları oluşturduğumuz risk bölgelerini oluşturduk. Kırmızılar en riskli ve zor olan alanlar. Sarı, kırmızıya göre ulaşımı biraz daha kolay olan alanlar ve yeşil ise kolay alanlar. Kırmızı alanlarda daha önceki yıllarda hasta operasyonlarımızın ortalama 5 ila 8 saat arasında sürdüğünü görmüştük. Örnek verecek olursak, Yedisu, Adaklı, Karlıova ve Genç ilçelerine bağlı köyler kırmızı alanda yer alıyor. Risk haritası bizim için önemli. Bu bölgelere yönlendireceğimiz 112 istasyonlarındaki ekiplere yıl boyunca hem kendi mesleki alanlarında, hem de bölge anlamında eğittik”

Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurtarma operasyonlarını Valiliğimiz Kriz Merkezi ile koordineli olarak yürütmekteyiz. Bize ulaşan hastaları her şekilde alıyoruz. Yollar kapalı olsa bile kar paletli ambulanslarımızla bir şekilde ulaşıp alıyoruz. Hava açık olduğu zamanlarda helikopterlerimizden faydalanıyoruz. 35 kişilik bir UMKE ekibimiz var. 4 farklı ekiple 4x4 araç tahsis ederek, 4 ayrı ekip hazırladık. Bu ekipleri ilimizin farklı bölgelerinde görevlendirdik. Son 10 (on) günde 76 vatandaşımızı ekiplerimizin özverili çalışmaları sonucu bulundukları yerden alarak en yakın sağlık tesisine ulaştırdık.”

Editör: TE Bilisim