2017 yılı itibariyle terör olayları ve terör örgütlerine yönelik operasyonlar nedeniyle daha önceleri vatandaşların zarar görmemesi maksadıyla kullanıma kapatılan Bitlis, Batman, Muş, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Siirt, Erzurum, Ardahan, Erzincan, Kars, Iğdır, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Elazığ'daki 997 yayladan 412’si güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları ile terörden temizlenerek tekrar vatandaşın kullanımına açıldı. 
Bölgede yaylaların kullanıma yeniden açılmasıyla birlikte hayvancılık faaliyetleri de hız kazandı. Ayrıca 705 yayla kullanıma açık olmasına rağmen vatandaşlar tarafından kullanılmıyor. 
Bu yıl hayvan sayısı geçen yıla göre yüzde 16 arttı 
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yayla ve meraların kullanıma açılması ile elde edilen et ve hayvansal gıdalar, bölge halkının refah seviyesinin yükselmesine ve bölgeye ekonomik anlamda önemli katkı sağlıyor. Bölgede bu yıl yayla ve meraları kullanan vatandaş sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 16 artış gösterdi. Yetiştirilen küçükbaş hayvan sayısında yüzde 16, büyükbaş hayvan sayısında ise yüzde 5’lik artış yaşandı. 
Vatandaş besicilik faaliyetlerinin yeniden başlamasından memnun 
Ülke genelinde 6 bin 370 yaylada 340 bin 590’ı yerel 48 bin 450’si göçer olmak üzere toplam 386 bin 110 vatandaş besicilik faaliyetinde bulunuyor. Bu yaylalarda halihazırda 4 milyon 354 bin 965’i küçükbaş hayvan, 1 milyon 620 bin 430’u büyükbaş hayvan olmak üzere yaklaşık 6 milyon hayvan yetiştiriliyor. İHA