Sütaş, Doğu Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri Yatırımı hakkında bilgilendirmede bulundu. Proje kapsamında yapılacaklar; Damızlık süt sığırı çiftlikleri, Düve yetiştirme çiftliği, Besi çiftliği, Süt hayvancılığı eğitim merkezi ve eğitim çiftliği, Teşhis laboratuvarı ve sağlık merkezi, Genomik seleksiyon laboratuvarı, Embriyo çalışmaları laboratuvarı, Genomik boğa yetiştirme merkezi, Yem fabrikası, Bitkisel üretim makine ve ekipmanları, Süt ürünleri fabrikası, Anaerobik arıtma, biyogaz ve elektrik üretim tesisi, Organomineral gübre tesisi.

BİN 012 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Sütaş Bingöl tesislerinde bin 012 kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. Eğitim ve istihdam çalışmalarına Karacabey ve Aksaray tesislerinde başlandı. Sütaş Bingöl Entegre Tesisleri yatırımı734 milyon TL yatırım bedeli ile gerçekleştirilecek.      

BU YIL ÜRETİM FAALİYETLERİNE BAŞLANILACAK

Öncelikle birinci etap yem merkezi ve çiftliklerin inşaatları tamamlanacak, 2020 yılı Mayıs ayından itibaren ise sağmal inekleri; çiftliklere, yani Bingöl’deki yeni evlerine intikal ettirilecek. 2020 yılının son çeyreğinde ise süt ürünleri tesislerinin üretime başlaması hedefleniyor.

SÜTAŞ YATIRIMININ SONUÇLARI VE BÖLGE EKONOMİSİNE ETKİLERİ

Süt fabrikasının ihtiyacı olan günlük ortalama 911 ton sütü üretmek için 43 bin baş süt ineği, 34 bin başlık dişi düve ve 17 bin 600 başlık erkek olmak üzere toplam 94 bin 600 baş hayvan varlığı oluşacak. Bu hayvan varlığının toplam değeri yaklaşık 1 milyar TL’dir. Tesislerde işlenecek 911 ton/gün sütün üretilmesi sonucunda bölgede günde 2,1, ayda 62,9, yılda 764,8 milyon TL süt üretim hasılası oluşacak. Erkek hayvanlar ile süt çiftliklerinin reforme hayvanlarının satışından bölgede yıllık 5 bin ton karkas et arzı sağlanacak. Bölgede hayvancılık faaliyetlerinden dolayı yıllık bin 099 milyon TL hayvancılık hasılası oluşacak. Yılda toplam 1 milyar 758 milyon TL bitkisel üretim hasılası oluşacak.

SÜTAŞ’IN BÖLGEYE KATKISI

Hayvancılık faaliyetleri bin 99 milyon TL, bitkisel üretim faaliyetleri 1 milyar 758 milyon TL, ücretler, taşıma, dağıtım, gübre ve atık alımları ile diğer hizmetlerle beraber Sütaş yatırımının bölgede yaratacağı doğrudan ekonomik faaliyetin toplamı yıllık 3 milyar 261 milyon TL olacak. Sütaş; bölge üretici ve tedarikçilerine ayda 110 milyon TL, yılda 1 milyar 326 milyon TL ödeme yapacak:

-Bingöl’e 250 km uzaklığa kadar olan tüm bölgede üretilen sütlerin ve yem bitkilerinin pazarlama sorununun sona ereceği düşünülmekte.   

-Sütaş yatırımının diğer sektörlere etkisi

Sütaş’ın yatırımı ile tarım ve hayvancılığın yanı sıra;

-Hayvancılığa ve yem bitkilerine ilişkin makine ve ekipman üretiminin önemli ve yeni bir iş kolu haline geleceği ön görülmekte.

-Yeni tarımsal teknolojilerin, otomasyonun ve sürü yönetiminin gerektirdiği yeni yazılım ve programlara talep oluşması beklenmekte.

-Mekanik, elektrik ve elektronik alanlarında destek hizmetleri talebini karşılamak için yerel sanayide yeni iş alanları doğacağı düşünülmekte.

Ambalaj malzemeleri üretimi, inşaat ve lojistik faaliyetlerinin gelişmesi öngörülmektedir. HABER MERKEZİ