Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi, ARGETUS, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, Ensar Vakfı ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanlığı'nın katkılarıyla sempozyuma; Bingöl Valisi Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ, Muş Alpaslan üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Hasar, Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Ovalı ve Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şinasi Gündüz ile Gazeteci Yazar Ekrem Kızıltaş gibi güçlü isimler katılıyor.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bugün Bingöl Üniversitesi’nde düzenlediğimiz sempozyumda çok değerli bilim insanlarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugün burada salonu dolduran öğrencilerimiz ve Bingöllü hemşerilerimizin, hepsi birbirinden değerli konuklarımızdan maksimum düzeyde istifade etmesini arzuluyorum.Kendi özüne ve topluma yabancılaşan gençlerimiz ile enformatik cehaletten ve dezenformasyondan uzak bir iletişim kanalı oluşturmalıyız. İttihat kültürü değil, sorgulama kültürünü ve buna ek olarak insanı, varlığı ve tabiatı okuma kültürünü oluşturacak adımlar atmamız gerekir” dedi.

Programda bir konuşma yapan Bingöl belediye başkanı Yücel Barakazi ise sempozyumun Bingöl için önemine vurgu yaptı. Sempozyumda çok güzel bir konu işlendiğine dikkat çeken Başkan Barakazi, gençlerin toplumun en önemli dinamikleri olduğunu ifade etti.

Bingöl Valisi Ali Mantı, yaptığı konuşmadasözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsanlar bildikleri konularda tartışsa problem yok ama bilmedikleri konularda tartıştıkları için problem var. Bu bugün bu konularda da kendimizi sorgulamamız lazım. Bir makuliyet vemerhamet problemimiz var.Medeniyet problemimiz var.İçini doldurma problemimiz var. Vicdanımızla, aklımızla, duygularımızla bunların arasındaki irtibat sorunu var. Bu irtibat sorunu da yeniden sorgulamamız lazım. Hakkın tesisi, hakkın teslimi, adaletin tesisi ve hakikatin söylenmesi konusunda problemlerimiz var. Kendimizi bu konularda sorgulamamız lazım. Allah'ın şerefli olarak yarattığı ve insan olmanın verdiği sorumluluğu yerine getirmemiz lazım. Kendisinden başkasını yok sayan hareketlere karşı aklımızı vicdanımızı kullanmamız lazım. Allah, aklı insanlara en önemli bir nimet unsuru olarak vermiştir. Aklını yerinde kullanmayan toplumların başına bela geleceğini konularında ikaz etmiştir. Bir yerde doğrular, iyiler ve faydalılar konusunda sıkıntı varsa o toplumun topyekûn kendisini sorgulaması lazım.”

“Gençlerin adına değil, onlarla birlikte düşünmemiz lazım”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, üniversiteler sadece bilgiyi veren değil, bilgiyi aynı zamanda üreten kurumlar olduğunu söyledi. Gençler hakkında sadece düşünmenin konuşmanın yetersiz olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Gençlerle birlikte düşünmemiz lazım. Gençleri karşımıza koyup onlara tavsiyeler, onlara sürekli bir takım yönlendirmeler yapmak yerine, gençleri ciddiye alıp, onları iyi dinlememiz lazım. Ne düşündüklerini, neyin peşinde olduklarını, ne yaptıklarını onlardan daha fazla dinlememiz lazım. Gençleri dinlemezsek, anlamazsak, bu meseleleri anlamlı bir şekilde değerlendiremeyiz diye düşünüyorum” diye ifade etti.

Gençlerle daha fazla konuşup bir araya gelinmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Onların adına düşünmek yerine onlarla birlikte düşünmemiz lazım, gençlerle birlikte düşünmemiz lazım. Hiçbir şey yapamıyorsak kendi gençliğimizi bir tekrar hatırlamamız da fayda var. Bize dışarıdan edilen laflara gençken nasıl baktığımızı düşünürsek, bugün de aslında gençlerle nasıl bir diyalog kurmamız gerektiğini daha iyi anlarız diye düşünüyorum. Gençlere dair genelde olumsuz yargılarda bulunma alışkanlığı var, bunun milattan önce de olduğu söylenir, yetişkinler genelde gençleri beğenmezler, eksik olduklarını söylerler. Giderek bozulduklarını söylediler yeni nesillerin, ama bu her zaman böyle değildir elbette. Toplumun çok katı çizgilerle kategorize etmenin ben yanlış olduğuna inanıyorum. Değişik yaşlardan insanların diyalog kurabileceği bir toplum olmamız lazım. Sadece gençlerin kendi aralarında konuştuğu, sadece yaşlıların, orta yaşlıların kendi aralarında konuştuğu bir toplum olmamalıyız. Farklı yaşlarda farklı hayatının, farklı evrelerinde gençlerle, orta yaşlılarla ve yaşlılarla aynı ortamda tartışabilmemiz, konuşabilmemiz ve göz hizasında konuşabilmemiz lazım. Herkesin birbirini dinlediği bir ortam oluşturabilmemiz lazım diye inanmıyorum” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Oturum başkanlığını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz’ın yaptığı oturumun ilk sunumunu yapan Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Gençlik Ve Sivil Toplumisimli sunumunda sivil toplum kuruluşlarının gençler tarafından bir sıçrama tahtası olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, “Popüler Kültürün Ağında Gençlik” başlıklı konuşmasındagençlerin popüler kültürün pençesinden kurtulması için yürüttüğü projelere değindi. Kendisinigençlere çok yakın gördüğünü söyleyen Prof. Dr. Köse,gençlerin evlendirilmesi hususunda yapılan çalışmalarda 28 bin gencin evlendirildiğini belirtti.

Gençlik çok kötü durumda

Profesör Doktor İhsan Süreyya Sırma ise“Gençliğin Problemleri” başlıklı sunumunda kendi kültürümüze gittikçe yabancılaştığımızı belirterek; “Modern ya da batılı kültürün daha cezbedici olduğunu düşünüyoruz.Okuma kültüründen, kitap kokusundan gittikçe uzaklaşıyoruz. Gençlik çok kötü durumda. Gençlik kalmadı. Şu anki gençliğim tek derdi internet ve sosyal medya.İnternetin fişini çektiğimizde ne yapacağını bilemeyen bir gençlik ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Hüseyin Karaman ise“Mehmet Akif’in Gençlik Tasavvuru”başlıklı konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve bazı eserleri hakkında bir sunum yaptı. Mehmet Akif’in sadece İstiklal Marşı’nı hediye eden bir kişilik değil,aynı zamanda örnek bir kişilik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karaman,“Gençlerin ahlak sahibi olması ancak eğitim ve öğretim ile olabilir.İslam Alemi’ninsıkıntıları tembellikten kaynaklanıyor. Mehmet Akif, bizim çokça çalışmamız gerektiğini söylüyor.Mehmet Akif’in kendi döneminin gençlerine birtakım öğütleri ve nasihatleri olmuştu.Gençlerinümitli olması gerektiğini ifade etmiş. Çünkü ümidin imandan kaynaklandığını dile getirmiştir.Gençlerin dinin özünden bir haber olduğunu söylemiştir” şeklinde konuştu.