Bingöl'de gece saatlerinde Karlıova Merkezli yaşanan 3.5 ile 4.1 şiddetinde iki depremden sonra büyüklükleri en fazla 2.7 şiddetine ulaşan 4 artçı sarsıntı meydana geldi.

AFAD Deprem Daire Başkanlığı’ndan jeoloji yüksek mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş, Karlıova merkezli yaşanan deprem sonrası sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Demirtaş, özellikle bazı uzmanların ‘Deprem bekliyoruz’ açıklamalarına vatandaşların inanmaması gerektiğini söyledi. 3.0 ile 5.0 aralığındaki depremlerin ülkemizde her gün olabileceğini belirten Demirtaş, bunları tahmin edenlerin ‘depremi bilmek’ sınıfına girmediğini söyledi. Demirtaş sözlerine şöyle devam etti;

‘EN SON 236 YIL ÖNCE OLDU’

“09.09.2020, saat 22:32'de Kuzey Anadolu Fay Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonunun kesiştiği üçlü birleşim bölgesinin hemen batısında, KAFZ'nun Kargapazarı parçasında Karlıova merkezli Mw 4.1'lik bir deprem oldu. Batı ucunda 14 ve 15 Haziran 2020'de M5.7 ve 5.6'lık depremler olmuştu.

Kuzey Anadolu Fayı'nın Yedisu parçasında, en son 236 yıl önce, 18 Temmuz 1784 tarihinde, M>7.0 büyüklüğünde bir deprem oldu. Basına birileri çıkıp, zaman belirtmeksizin (çünkü bilmesi imkânsız) çok yakında "Yedisu parçasında büyük deprem bekliyorum" derse ve olursa, bilmiş olmaz.” dedi.

“PALAVRALARA KANMAYIN”

AFAD Deprem Daire Başkanlığı’ndan jeoloji yüksek mühendisi Demirtaş; “Bu aralar ülkemizin değişik kesimlerinde peş peşe olan 4.0 ile 5.0 aralığındaki depremlerin hemen ardından, "bu depremleri ben söylemiştim, ben bildim, adam tutturuyor, tam isabet ettiriyor" gibi açıklama yapan çok sayıda üfürükçüler olabilir. Kesinlikle inanmayın.

Bilimsel süsü verip, bilimsel gerekçelermiş gibi sunup, bölgeler ve kentler sayarak 4.0 ile 5.0 Aralığındaki depremler olacak, olunca da "önceden biliyorum" gibi bilim dışı üfürmelere kesinlikle itibar etmeyin.

Depremleri bölgeler ya da kentler üretmez, bizzat faylar ve fayların deformasyon alanındaki ikincil kırıklar üretir. 3.0 ile 5.0 aralığındaki depremler, ülkemizde her gün olabilir. Bu aralıktaki depremler, birkaç saniye sürer, can ve mal kaybına neden olmaz.

3.0 ile 5.0 aralığındaki depremleri söylemek, "depremleri önceden bilmek" sınıfına girmez ve o şekilde değerlendirilmez. Onun için bu tür palavralara kanmayın.” İfadelerini kullandı. HABER MERKEZİ