Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaarslan, İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Deprem Araştırmacısı Oğuz Gündoğdu ile Önceki gün Yedisu’da meydana gelen Deprem öncesi görüştüklerini belirtti. Karaarslan yapılan görüşmede uzmanların, Bingöl’de büyük bir deprem beklediklerini de söylediklerini belirtti.

 

Depreme Ne Kadar Hazırlıklıyız?

 

Karaarslan; “İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Deprem Araştırmacısı Oğuz Gündoğdu ile birebir yaptığımız konuşmada; Türkiye’nin yüzde 96’sının deprem riski altında olduğunu ve Kuzey Anadolu Fay Hattının pusuda ve her an harekete geçebileceğini Bingöl ve Yedisu da yüksek büyüklükte deprem beklediklerini ifade etmişlerdi. Bana dedikleri şu oldu “Hocam tatbikatlar da yapılsın ama lütfen! kendimizi kandırmayalım ve bu işe ciddi bir gözle bakalım. Toplum olarak da ne kadar hazırız bu depremlere ona bakalım.” Gerçekten de ne kadar hazırız olası bir depreme. Bunu bana bir kişi çıkıp söyleyebilir mi? Sıcak evlerimizde otururken, depremzedelerin çilelerle, çoğunun evleri olmadan çadırlarda, en zor şartlarda, yaşam mücadelesine devam ettiklerini hiç düşündük mü?

Deprem uzmanları günlerdir bangır bangır ‘7-8 şiddetinde Yedisu depremi’ için uyarılarda bulunuyor. Bunun ne kadarını önemsiyoruz, olası bir deprem için hazır mıyız? Kalıcı, iş bilir elemanlarla dolu ve her an ulaşılabilir telefonlarla, 24 saat hizmet veren, envanter ve donanımlarıyla işlev gören Bingöl genelini içeren Kriz Merkezinin bir an önce kurulması, tüm STK’ların, iş bilir gönüllü sivil vatandaşların da bu merkez de görev alması, karşılaşacağımız zorlukların çözümünde kolaylıklar sağlayacağı inancındayım. Sade bir vatandaş ve bir STK temsilcisi olarak, yapıların gerçek anlamda, denetlenmesini istiyoruz. Bingöl bilindiği üzere 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Uzmanlar bağıra bağıra Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın (KAF) doğu ucunda yer alan Bingöl Yedisu fay hattında gerilimin yükseldiğini, 4-5 metrelik bir kırılma beklediklerine dikkat çekiyor. Yetkililer bunu göz ardı etmemeli. Depremin öldürmeyeceğini, alınamayan önlemler ve denetimsiz yapıların öldüreceği gerçeğini unutmamalıyız. Yedisu, Bingöl ve ilçelerine bir kez daha geçmiş olsun dileklerimle tüm yetkililerden olası bir deprem ciddi anlamda önemsenmesini talep ediyoruz.” dedi.