Kurulduğu günden beri, her türlü afet olayına müdahale etmek için gönüllü bir şekilde çalışan AKUT ekibi, Elazığ depreminde de afetzedelerin yardımına koştu. AKUT Bingöl Birimi, depremin olduğu akşam, 3 araç ve 12 kişilik ekiple Elazığ’a giderken, Türkiye genelinden toplam 116 kişiden oluşan ekipler ve 2 K9 köpeği arama çalışmalarına katıldı.

AKUT Bingöl Birim Başkanı Ahmet Ateş, 20.45’te meydana gelen depremin ardından hemen hazırlıklarını yaparak 10.30’da Elazığ’a vardıklarını söyledi.

Ateş, Şunları söyledi: “Depremi yaşayan biri olarak ilk şoku atlattıktan sonra hemen ekibimle iletişime geçip AKUT Bingöl merkezinde kısa süre içinde yapılan hazırlıklardan sonra Elazığ’a doğru yolla çıktık. Yollar buz ve sisli olduğu için dikkatli ve seri bir şekilde gece saat 10.30’da Elazığ’a vardık. Yetkiler tarafından Mustafa Kemal Paşa Mahallesinde yıkılan binaya yönlendirildik. Hızlı bir şekilde ekipmanlarımızı alarak enkaz çalışmasına başladık. AKUT, AFAD, JAK ve itfaiye ekipleriyle birlikte koordineli bir şekilde çalışarak enkazın altında insanların canlı olduğunu tespit ettik. Soğuğa aldırış etmeden zamanla yarışıyorduk. Kısa süre içinde yapılan doğru bir çalışmayla orta yaşlardaki ablamızı, bacımızı canlı olarak enkazın altından çıkarıp sağlık ekiplerine teslim ettikten sonra çalışmalarımıza devam ettik.

Çalıştığımız enkazda kısa bir süre içinde ikinci bir canlıyı daha diğer ekiplerle beraber yapılan doğru bir çalışmayla tespit ettik.

İkinci canlımızı da enkazdan alarak sağlık ekiplerine teslim ettikten sonra oradaki yetkililer tarafından çalıştığımız binanın 20 metre uzaklığındaki başka bir bina enkazına yönlendirildik.

Sabah olmuştu bu sefer işimiz çok zordu çünkü apartman değil bir moloz yığınıyla karşı karşıyaydık.

Çalıştığımız apartmanın hemen yanı başında başka bir apartmanın çöktü çökecek bir durumu vardı. Onun için çok dikkatli bir şekilde çalıştık ve yaklaşık 6 saatlik bir çalışma sonucunda yine bir vatandaşımızı enkazın altından canlı çıkartarak sağlık ekiplerine teslim ettik.”

Bingöl ile birlikte İstanbul, Ankara, Gaziantep, Rize, Trabzon ve Giresun AKUT ekiplerinin de deprem bölgesine gelerek arama çalışmalarına katıldığını ifade eden Ateş, 6 kişiyi de ölü olarak enkazın altından çıkardıklarını söyledi.

Ateş, enkazı tamamıyla temizledikten sonra yetkililerle durum değerlendirmesi yaptıklarını ve kendilerine başka enkaz olmadığının söylenmesi üzerine arama çalışmalarını sonlandırarak Bingöl’e döndüklerini belirtti.

Depremi yaşamanın, depremde hayatını kaybeden vatandaşların üzüntüsünü yaşadıklarını ancak enkaz altında kalan 3 canı kurtardıkları için mutlu olduklarını belirten Ateş, tüm Elazığ halkına geçmiş olsun dileklerinde bulundu. HABER MERKEZİ