Basın İlan Kurumu, gazetelerin dijital hayata geçiş süreçleri, bu süreçlerde duyulan ihtiyaçlar, yerel yazılı basının dijital dönüşümü ve geleceği konularında görüşmeler yapmak üzere bölge gazetecileri ile 6 Aralık Cuma günü toplantı yaptı.

Gerçekleşen Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısına BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, BİK servis ve şube müdürleri, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ve bölgede yayın yapan yerel gazete temsilcileri katıldı.

BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, yerel medya temsilcileriyle dördüncü buluşmayı gerçekleştirdikleri Diyarbakır’a ev sahipliği; Batman, Bingöl, Mardin, Siirt ve Şırnak’tan gelen basın mensuplarına da toplantıya iştirakleri için teşekkür ederek konuşmasına başladı.

“DİYARBAKIR’IN SURLARI ADALETİN, SELAHADDİN EYYUBİ’NİN SURLARIDIR”

Duran, Diyarbakır’ın kadim geçmişinden ve bölge basınının önemine değinerek  “Diyarbakır medeniyetimizin sembolü kadim şehirlerimizden biri. İnsanoğlu, göçebelikten yerleşik düzene Diyarbakır’da geçti. Diyarbakır kadim bir kültür merkezimiz. Sizlere Diyarbakır Surları’nı, Asur Kalesi’ni, Behram Paşa Camii’ni, Malabadi Köprüsü’nü, Ulu Cami’yi anlatacak değilim.

Fakat Diyarbakır deyince, Selahaddin Eyyubi’yi anmadan geçemeyeceğim. Diyarbakır’ın Surları adaletin surlarıdır. Selahaddin Eyyubi’nin surlarıdır. Biliyorsunuz Selahaddin Eyyubi, Kudüs'ü fethetmeden önce beş yıl kadar Diyarbakır’da kalır. Diyarbakır'lı analarımızın Selahaddin Eyyubi’ye verdikleri bir emanet vardır. Bir yıl boyunca Diyarbakır’ın en güzel güllerinden toplayıp gül suyu yapmışlar. Kudüs'ü fethettiğinde Mescid-i Aksa'ya bu kokuyu sürmesi için. İşte Diyarbakır güllerinin gül suyu, beş yıl boyunca Selahaddin Eyyubi tarafından saklanmış ve Kudüs fethedildiğinde Mescid-i Aksa'nın içi bu gül suyuyla yıkanmış. Selahaddin Eyyubi diyor ki: “Kudüs'ün fethinde beni en çok duygulandıran Diyarbakırlı kadınların bu emaneti oldu.”

Bugün de aynı ruhla Diyarbakırlı anneler teröre karşı onurlu bir başkaldırı ve direniş sergiliyorlar. Hepsine selam olsun. Annelerin evlatları için tuttukları nöbete haberleriyle destek olan siz değerli yerel basınımıza da takdirlerimi sunuyorum” dedi.

YEREL BASINIMIZIN HAYAT KAYNAĞI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Kurum olarak; basının gelişip güçlenmesi, dünya basını ile rekabet edebilmesi, değişen şartlara uyumu, sorunlarının tespiti, çözüm önerileri için çalıştıklarını vurgulayan Genel Müdür DURAN,

“Bilirsiniz buralarda bir söz vardır, çürük merdivenle dama çıkılmaz derler. Dijital dönüşüm arifesindeki yazılı basınımızın, sağlam hatta çelik halatlarla geleceğe bağlanması için gerekli alt yapının oluşturulması gerekli.

Bu alt yapı için elimizden gelen desteği verdik ve bugün burada sertifika törenini de yapacağımız İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi Eğitimini, daha önce gerçekleştirdiğimiz Yeni Nesil Gazetecilik eğitimlerini, Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü çalıştaylarını yaptık.

Burada yıllardır şubesi bulunan Basın İlan Kurumu, 60 yıldır basınımıza destek olmaktadır. Bunu sürdürüyoruz. Sürdüreceğiz. Özellikle yerel basınımızın hayat kaynağı olmaya devam edeceğiz.” diyerek desteklerinin artarak devam edeceğini belirtti.

İCRA VE İFLAS İLANLARI GAZETELERDE YAYIMLANMAYA DEVAM EDECEK

Medyanın çeşitlenmesi, dijital medya kullanımının yaygınlaşması, sosyal medyanın etki alanının genişlemesiyle birlikte geleneksel mecralarda özellikle yazılı basının ciddi kayıplar yaşadığını belirten Rıdvan Duran;

“Türkiye’de reklam verenlerin yazılı basına ayırdığı pay günden güne azalırken Basın İlan Kurumu resmi ilan ve reklam yatırımları sürekli artıyor. 2011 yılında 252 milyon TL olan destek tutarı, 2018 sonunda 454 milyon TL’ye çıkmıştı. Bu destek, 2 bine yakın gazete ve dergi için hayati bir anlam taşıyor. Biz, Basın İlan Kurumu olarak, özellikle yerel basının gücüne inanıyoruz ve internet mecrasında da sizlerin zirvede olmasını arzu ediyoruz. Bizden ilan alan gazeteler, internet mecrasında da en güçlü, en iddialı sitelere sahip olsunlar istiyoruz. Yanlış aktörlerin sahaya girmesinin, hızlı habercilik yapmak telaşıyla doğrulanmamış haberlerin kamuoyuna sunulmasının da böylece önüne geçileceğini umuyorum” dedikten sonra basın için iki müjdeli haberi duyurdu.

Uzun süredir “Yeni Yargı Paketi”yle icra ilanlarının gazetelerde yayınlanmayacağı yönündeki açıklamanın tedirginliği yaşayan yazılı basına;

“Kurumumuz, gayretli çalışmalarıyla, basın temsilcilerinin çabalarıyla olumlu sonuç alındı. Adalet Bakanımız Sayın Abdülhamit GÜL, medyamızı rahatlatan açıklamalarda bulundu. Gazetelerin ve medyanın desteklenmesi, hür bir şekilde yayınlarını yapabilmeleri adına icra v ilanlarla ilgili sorunu ortadan kaldırdı.” ifadeleriyle müjdeli haberi veren DURAN ayrıca Adalet Bakanlığına, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına, Basın İlan Kurumu Yönetimine, gazetelere, basın örgütlerine, gazetecilere, ilgili bütün kamu kurumlarına teşekkür etti.

İstişare toplantısı, yerel basın temsilcilerinin görüşlerini aktarmaları ve soru-cevaplarla devam etti.

İstişare toplantısından sonra 5 Aralık günü Basın İlan Kurumunun (BİK), Karacadağ Kalkınma Ajansının desteğiyle hazırladığı, Diyarbakır’da yayınlanan yerel gazetelerde çalışan 21 gazetecinin katıldığı İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi Eğitiminin sertifika töreni yapılarak, katılımcılara sertifikaları takdim edildi. HABER MERKEZİ