Milli Eğitim Bakanlığınca “Yaşayan Diller” adıyla seçmeli ders olarak okutulan Zazacaya en yoğun ilgi Bingöl’de gösteriliyor. Genç ilçesinde bulunan İMKB Atatürk Ortaokulunda haftada 30 saat Zazaca dersi veriliyor. Öğrenciler, konuşmasını bildikleri dilde okuma ve yazmayı öğrenmek için Zazaca dersini tercih ediyor. Staj için okula giden Zazaca öğretmeni Sümeyye Gürçay: “Zazaca dersine ilk girdiğimde öğrenciler utangaç bir tavır sergiliyorlardı. Çok şükür bir dönem boyunca danışman öğretmenimiz Nurullah Vergi rehberliğinde öğrencilerimizin bize karşı olan o utangaçlığını üzerlerinden attılar. Şimdi hepsi harıl harıl Zazaca konuşuyor. Zazaca yazıyorlar, hikâyeler anlatıyorlar ve türküler söylüyorlar.” dedi. 7.sınıfa giden ve seçmeli ders olarak Zazacayı seçen İMKB Atatürk Ortaokulu öğrencilerinden Yasin Taş :

“Zazaca dersi 7 yıldır seçmeli ders olarak önümüze geliyor. Biz de bu yıl da Zazacayı seçtik. Daha önce farklı dersler vardı ve biz onları seçmek zorunda kalıyorduk. Şimdi ise ana dilimiz olan Zazacayı öğreniyorum. Annem, babam ve yakın çevremin hepsi bu dili konuşuyor. Zazacayı seviyoruz ve sevdirmeye de çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Zazaca dersinde çok eğlendiklerini belirten öğrencilerden Sümeyye Macit ise:

“Zazaca dersini kendi isteğimle seçtim. Bu derste çok eğleniyoruz. Bingöllü olmama rağmen ben de Zazacayı seçtim. Zazaca her yerde konuşuluyor. Ben de Bingöl’de yaşıyorum. Bu yörenin kültürünü ve dilini öğrenmek için dersi seçtim. Bu dersi herkes seçmelidir.” dedi.

“EN ÇOK ATAMA BİNGÖL’E YAPILDI”

Okulun Türkçe ve Zazaca öğretmeni Nurullah Vergi:Bu alanda öğrencilerimiz tarafından dersin en çok seçildiği il Bingöl’dür. Toplamda 17 Zazaca öğretmen ataması yapıldı. En çok atama da 13 öğretmen ataması il Bingöl’e yapıldı. Zazaca ders kitapları da Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bingöl Üniversitesi işbirliğiyle oluşturulan komisyon tarafından yazıldı. Bingöl Merkez, Solhan ve Genç’te 5, 6, 7 ve 8. Sınıflarda toplam 3 bin 200 öğrenci tarafından ders seçildi. Bu öğrencilere Zaza Dili ve Edebiyatı Lisans mezunu ve Yüksek Lisans mezunu öğretmenler tarafından ders verilmektedir. “dedi.

“SON ATAMADA İSE HİÇ KONTENJAN VERİLMEDİ”

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyat Bölümü Öğretim Görevlisi İbrahim Dağılma ise: ”Dilimizin kaybolmaması için ailelere çocuklarına Zazaca dilini seçmeli ders olarak seçmelerini ve dile sahip çıkmalarını istiyoruz. Bu alanda en büyük sorunumuz öğretmen atamalarında Zazacaya 1 kontenjan verilmesi son atamada ise hiç kontenjan verilmemesidir. Üniversiteden mezun olan öğrencilerimize istihdam alanı oluşturmak için dersin en çok seçildiği okullara öğretmen ataması yaparak öğrencilerimizin bu bölüme olan ilgisini ve bağlılığını sürekli kılmamız gerekiyor.” dedi. (Haber Merkezi)