Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Genç ilçe merkezi ve köylerinde yaşayan vatandaşları kurbanlık alma telaşı sardı. Genç Belediyesi tarafından hayvan sahiplerine tahsis edilen eski mezbahane yanı ve Kültür Mahallesi Belediye konutları yanında bulunan parkta hayvan pazarına getirilen büyük ve küçükbaş kurbanlıkların fiyatları cep yakıyor. Alıcıların pahalı, satıcıların ise ucuz bulduğu fiyatlar bu sene küçükbaş hayvanlarda 1000 ile 2 bin TL, büyükbaş hayvanlarda 4 bin ila 10 bin TL arasında oldu. Genç ilçe merkezinin yanı sıra çevre köylerden ve ilçelerden gelen kurban satıcıları bu seneki fiyatların kendileri açısından da sıkıntılı olduğunu fakat alıcıların ise fiyatları yüksek bularak sadece baktıklarını söyledi.

Daha bayrama kadar zaman olduğunu, arife günü daha çok satış yapmayı umduklarını belirten kurban satıcıları, getirdikleri hayvanların biteceğine inandıklarını dile getirdi.

“KOYUN BİN TL”

Hayvan satıcılarının satışlardan memnun olmadıklarını söyleyen Serkan Devran, “Hayvanların fiyatları maliyetleri yüksek olduğu için zarar ediyoruz. Şu an canlı hayvan kilosu 20 liradır. Mal sahipleri satıştan ve fiyattan memnun değiller. Bir koyun Bin TL ile bin 250 TL’ye geliyor. Tabi bu fiyat kurban almak isteyenler için yüksek oluyor. Hayvan fiyatları geçen seneye göre pahalıdır. Bunun nedeni de yem fiyatlarının yüksek olmasıdır. Bir koyununun fiyatı çok yüksek olsa da insanımız kurban ibadetini yerine getirmek için alıyor” dedi. Geçen seneye nazaran fiyatlarda farklılık olduğunu belirten Tahsin Derin, “Geçen sene satışlar daha iyiydi, bu sene ise şuan bir şey yok. Bu sene hayvan fiyatlarında biraz farklılık var” ifadelerini kullandı.

“KÜPE SORUNU İLE KARŞILAŞIYORUZ”

Hayvanlardaki küpeleme işleminin hayvan satıcıları için sorun olduğunu dile getiren İbrahim Budak ise, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bir an önce küpeleme işlemlerini yapmaları gerektiğini söyledi. Budak, “Esnaflarımız mağdurdur. Çünkü sürekli küpe sorunu ile karşılaşıyoruz. Küpe yapılmadığı için dışarıya hayvan gönderemiyoruz. Çünkü küpesiz hayvan kaçak yerine geçiyor. Bir yerde bu hayvan küpesiz yakalanırsa ceza kesiliyor. Hayvan sahibi 10 yıl çalışsa da o para cezasını ödeyemiyor. Bizim devletimizden istediğimiz tek şey bu küpenin serbest bırakılmasıdır. Biz küpe ile ilgili sorun yaşamak istemiyoruz. Bu hayvanları dışarıya gönderdiğimizde neden küpelenmediği soruluyor. Küpeyi serbest bıraksınlar, küpeleyelim. Şu an bir dananın fiyatı 4 bin liradan başlıyor, 10-15 bine kadar çıkıyor. Geçen sene ile bu sene arasında çok fazla fark yoktur” şeklinde konuştu.