Çaytepe Köyü Muhtarı Asım Öztürk, köyleri ile Gözeler Köyü arasında yapımı devam eden Kalehan Barajı yüzünden yaşam alanlarının yok olmak üzere olduğunu söyledi. Barajdan çıkarılan toprağının gelişigüzel bırakılmasından tutun; çalışan araçların çıkardığı toz yüzünden ağaçların kuruması, sebze ve meyvelerinin kuruduğunu ifade eden Muhtar Öztürk, “Hayvanlarımızın otladığı yerlerde ani su baskınları oluyor. Sürekli nehir kıyısına yakın yerlerde otlayan hayvanlarımız için artık orayı kullanamıyoruz.  İnsanlarımız bile gidemiyor” diye konuştu.

TOPRAK KAYMALARI HER AN BARAJI PATLATABİLİR

Baraj setinni önünde ve kenarlarındaki toprak kaymalarına da değinen Muhtar Öztürk, “Baraj şantiyesinde her gün toprak kayması oluyor. Korkarım bir gün baraj patlar ve büyük bir felaket yaşanır. Böyle bir zeminde baraj yapımının olması ciddi bir tehlike. Barajda muhatap olacak kimseyi de bulamıyoruz. Derdimizi kime anlatacağız. Devletimizin bunu görmesi gerekiyor. İnsanlar barajda yapılan tünelleri görse korkudan ödü patlar. Hem sağlıksız bir şekilde yapılıyor hem de orada çalışan insanların hayatını tehlikeye atıyor. Tünelde çalışma şartları ve sağlamlık konusunda çok ciddi sorunlar var. Ne kadar sağlıklı olduğu devletimizce araştırılmalı” diye ifade etti.

MERALARIMIZ İŞGAL EDİLDİ, TARIM ARAZİLERİMİZİ KULLANAMAZ HALE GELDİK

“Meralarımız işgal edildi, ormanlık alanlar yok edildi, tarım arazilerimiz su altında kaldı” diye sözlerini sürdüren Muhtar Öztürk, “Barajdan alınan topraklar ekilebilir araziler üzerinde 20-30 metre yüksekliğinde devasa alana bırakıldı. Dere yataklarından kum alınması da doğal afetlere zemin hazırladı. Taş ocaklarındaki konkasorlarda filtre kullanılmıyor. Aldığımız nefes toz kokuyor. Şantiye tozundan, dumanından ekili arazilerimizin kurumasını kimse görmüyor bile. Bu sorunların üstesinden ancak devletimiz gelir. Devletimize yalvarıyoruz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)