HABER: YAKUP BEKLEN

Anavatanı Güney Amerika olan ve son dönemde Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik meyve pepinonun faydası saymakla bitmiyor. Barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı korurken, kilo problemleri ve mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Çok yıllık bitki olmasına rağmen tek yıllık olarak yetiştirilir.

BİNGÖL’DE İLK KEZ YETİŞTİRİLDİ

Bingöl Merkez Topalan Köyü’nde yaşayan Cuma Beklen, yaklaşık 3 yıldır bahçesinde Pepino yetiştirmeye başladı. Daha önce Bingöl’de hiç kimsenin bu bitki hakkında bilgi sahibi olmadığını, internetten baktığında ise bu bitkinin anavatanın Güney Amerika olduğunu ve tropikal egzotik meyve olduğunu öğrendini belirtti. Yaklaşık 3 yıldır yetiştirdiğini ve iyi verim aldığını belirtten Beklen, şuan için sadece kendi ihtiyacı kadar yetiştirdiğini ilerleyen yıllarda talep gelmesi halinde daha çok yetiştirebilceğini belirtti. Beklen; “Başlangıçta yeşil renkli olan meyveler, normal iriliğe ulaşıp olgunlaşma safhasına geçtiği aşamada sap çukurundan meyve ucuna doğru şeritler halinde uzanan mor çizgilere sahip oluyor. Yeme zamanında ise meyveler krem-sarı renkte, bol sulu ve kavun tadına sahip.” dedi.

ŞEKER HASTALARI İÇİN “PEPİNO”

Pepino, Barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı korurken, kilo problemleri ve mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor.  Anemi hastalarının tüketmesinin önerildiği pepino, böbrek kumunda bir hayli etkili. Cinsel duyguları veya isteği uyaran etkisi de bulunan pepinonun, uyku düzenini dengeleyerek, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunları gidermede olumlu bir etkisi bulunuyor. İçerisinde K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasını kolaylaştıran bu tropikal meyvenin faydalı olduğu rahatsızlıklar ise şöyle sıralanıyor: Şeker hastalıkları, Kemik erimesi, Dalak yetmezliği, Bağırsak kanseri, Gen hastalıkları, Mide rahatsızlığı, Kansızlık hastalığı, Hemofili hastalığı, Kilo problemleri.