Bingöl Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ile Gebze Ticaret Odası arasında işbirliğinin geliştirilmesi, ihtisaslaşma, kalkınma projelerinin yapılması, hayata geçirilmesi ve yatırım fırsatlarının görüşüldüğü bir program düzenlendi. programda Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Ayas ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Osmanlı döneminde Bingöl’de bulunan maden rezervlerinin kullanım alanlarına ve Bingöl’ün maden zenginliğine dikkat çekti.

Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında Pilot Üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, akademik ve AR-GE çalışmalarının yanı sıra yaptığı işbirliği protokolleri ile bölgesel kalkınmaya da destek oluyor. Gebze Teknik Üniversitesi ile Bingöl Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz ve beraberindeki heyet geçtiğimiz günlerde Gebze Araştırma Üniversitesini ziyaret etmişti.

İNOVASYON VURGUSU

Gebze Araştırma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ve beraberindeki heyet yeni işbirliği protokolleri için Bingöl’e geldi. Türkiye’nin en iyi on araştırma üniversitesi arasında yer alan Gebze Araştırma Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi arasında iş birliği protokolünün genişletilmesi hedeflenirken, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen sunumlarda girişimcilik ve inovasyon konusuna vurgu yapıldı.

OSMANLI DÖNEMİNDE BİNGÖL MADENLERİ DAHA VERİMLİ KULLANILDI

Bingöl Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mahmut Ayas, yaptığı açılış konuşmasında oda faaliyetleri ve kurulum süreci hakkında bilgi verdi. Ayas, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasının 1989 yılında kurulduğunu ve günümüzde odaya bağlı üye sayısının 2 bin 100’e ulaştığını söyledi. Osmanlı Devleti döneminde Bingöl’ün o dönemde madencilik açısından çok önemli bir bölge olduğunu söyleyen Ayas, özellikle Kığı Bölgesinde Osmanlı Ordusu için top gülleleri üretildiğini burada üretilen güllelerin Yemen ve Hicaz bölgelerine gönderildiğin söyledi. Madencilik tarihi ile bilgiler aktaran Ayas, Genç ilçesi Sivan bölgesinde bulunan altın madenlerinde çıkarılan altınlarla o dönemin parasında kullanıldığının arşiv belgelerinde yer aldığını belirtti.

2. DÜNYA SAVAŞINDA BİNGÖL’DEN DONANMAYA YARDIM

Bingöl’de bulunan maden rezervlerinin Osmanlı döneminde nerelerde kullanıldığı ve öneminden bahseden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Genç ve Kığı bölgelerinde bulunan madenlerde Osmanlı döneminde çok önemli işler için kullanıldığını söyledi. 2. Dünya savaşı sırasında Bingöl’den donanmaya yardım gönderildiğini söyleyen Çapak, ‘‘Bingöl’den elli iki hayırsever o dönemde donanmaya yardım etti.’’ dedi.  Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında iki yıldır çalışmalar yürüttüklerini belirten Çapak, son altı aydır aktif çalışmalara başladıklarını ve amaçlarının akademik çalışmanın yanı sıra halka dokunmak olduğunu söyledi. Şu ana kadar kendilerine kırk sekiz proje geldiğini söyleyen Çapak, madencilik konusunda da ayrı bir proje yürütebileceklerini ifade etti.

ÇAPAK, ‘‘İNSANLAR ÖNCE GÖRMEK, SONRA İŞİN İÇİN İÇİNE GİRMEK İSTİYOR.’’

Bingöl Ticaret Sanayi Odası gibi kurumlar ile birlikte hareket ettiklerini söyleyen Çapak, ürettikleri projelerin ekonomiye katkısı olması için uğraştıklarını belirtirken, iş adamlarından destek beklediklerini bazı projelerde destek beklemeden kendilerinin adım atacağını söyledi. Çapak, ‘‘insanlar önce görmek, sonra işin için içine girmek istiyor.’’ Dedi.

Bingöl Ticaret Sanayi Odasında açılış konuşmalarından birini yapan Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çil, Malatya’nın ticareti, Bingöl’ün siyaseti, Elazığ’ın ibadeti gibi bir söz olduğunu amaçlarının siyaset, ticaret ve ibadeti birleştirerek bir inovasyon şehri kurmak olduğunu belirtti. Bingöl Üniversitesinin 16 bin öğrenci kapasitesine sahip olduğunu,  kendilerinin sanayi şehri olmalarına rağmen halen bu rakama ulaşamadıklarını söyledi. Bingöl’ün tekstil konusunda da kendilerinden önde olduğunu söyleyen Çil, SÜTAŞ yatırımını burada görmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Gebze Ticaret Odası ve Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası arasında kardeş oda protokolü imzalandı.

BİNGÖL BALININ BARKODU YAPILACAK

Gebze Araştırma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, kendilerinin araştırma üniversitesi olarak seçildiği dönemde Bingöl Üniversitesinin tarım ve hayvancılık alanında pilot üniversite seçildiğini imzaladıkları işbirliği protokolü ile Bingöl’de üretilen balın barkodunu oluşturmak için çalışacaklarını söyledi. Bingöl’de üretilen balın endemik bitkilerden dolayı çok farklı olduğunu belirten Aslan, Rektör Çapak’ın ve yardımcısı Solmaz’ın çalışkanlıkları ile Bingöl için bir şans olduklarını ifade etti.

GEBZE KAYMAKAMI, ‘‘MİSAFİR DEĞİL EV SAHİBİYİM’’

Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, yirmi üç yıl Bingöl’de yaşadığını Bingöl’de doğduğunu üniversite dönemine kadar Bingöl’de yaşadığını belirterek kendisini misafir olarak değil ev sahibi hissettiğini söyledi. Bu programa davet edilmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade eden Güler, babasının yirmi üç yıl boyunca memleketi Elazığ’a gitmek için fırsatı olduğunu ancak burada kaldığını söyledi.