Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Çapakçur Vadisi’nde yer alan üniversite seralarında domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz gibi birçok sebzenin fide üretimi gerçekleştirildi. Çoğunluğu yerli tohumdan üretilen fideler, talep edenlere de satılmaya başlandı.

Fide Üretim çalışmaları ile ilgili bilgi veren Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nusret Özbay, "Mart’ın ortalarında üretimine başladığımız sebze fidelerimizin bir kısmı şu anda dikime hazır olup, bir kısmı da önümüzdeki haftalarda dikime hazır hale gelecekler. Üniversite personelimiz ve vatandaşlarımız, domatesten bibere, kavundan karpuza kadar her çeşit fideyi buradan temin edebilir. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çoğunlukla yerli tohum kullandık ve özellikle tüplü domates fidelerimizin tamamı yerli köy domateslerinden oluşmaktadır. Tüplü fidelerimizin tanesi 1.25 TL, tüpsüz çıplak köklü fidelerimiz ise tanesi 0.25 TL (25 kuruş)’den satılacaktır. İlgi duyan vatandaşlarımızı seralarımıza bekleriz” dedi.

Geçen yıl bizden fide alan üreticilerden olumlu yönde tepkiler aldık ve bu bizi oldukça memnun etti diyen Özbay, üreticilerimize de bazı tavsiyelerde bulundu. "Elbette fideleri buradan alıp götürmekle iş bitmiyor. Fideleri dikerken ve devamında bir takım yapılması gereken uygulamalar var. Özellikle fideyi götürüp diktikten sonra mutlaka hemen can suyunu vermelerini ve takip eden birkaç gün de ihtiyaç duyulması halinde bu işleme devam etmelerini üreticilerimizden istiyoruz. Bingöl için sebze fidelerinin uygun dikim zamanı Mayıs’ın ilk haftasıdır. Yüksek kesimlerde dikim işleri biraz daha geç yapılmalıdır. Çok erken dikimi yapılan sebze fidelerinin İlkbahar geç donlarından zarar görme riski vardır. Bununla birlikte üreticilerimizin Meteoroloji Genel Müdürlüğünün çiftçiler için gerekli tüm meteorolojik verilerle hazırladığı Tarımsal Hava tahmini bölgeleri için takip etmelerinde yarar vardır" dedi. Fide Satış İrtibat: Ahmet Yıldız: 0 530 323 68 69 -Orhan İnik: 0541772 22 36 HABER MERKEZİ