On iki farklı oturumda atmıştan fazla konuşmacının sunum yaptığı sempozyumda;gençliğin duygusal dünyası, gelecek kaygısı, kuşak çatışmaları ve inanç sorunları gibi pek çok alt başlık ele alındı.

İki gün devam eden ve değerlendirme oturumu ile sona eren sempozyumun son oturumununbaşkanlığınıMuş Alpaslan üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat yaparken; oturumun konuşmacıları, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez, ENSAR Vakfı Başkanı Hüseyin Kader, ÖNDER Başkanı Halit Bekiroğlu, ARGETUS Araştırma Danışmanı ve Yazar Erol Erdoğan ve Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin’di.

Oturumun ilk konuşmasını yapan Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, düzenlenen sempozyumda gençliğin farklı perspektiflerden ele alınmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Bingöl Üniversitesi’nde iki gün boyunca çok önemli bir konunun ele alındığı belirten Prof. Dr. Polat, “Burada çok güzel bir sempozyum icra edildi. Öğrencilerin çok güzel ilgisi vardı sempozyuma. Allah gençlerimizin bahtlarını açık etsin. Bu güzel organizasyonda başta Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ” dedi.

Oturumun ilk konuşmacısı Prof. M. Mahfuz Söylemez, gençliğin ve gençlerin iki gün boyunca masaya yatırılmasının son derece güzel bir durum olduğunu ifade etti. Sempozyumun Bingöl gençliği ölçekli de olabileceğini belirten Prof. Dr. Söylemez, “Bingöl’de Türkiye gençliğinin ele alınması son derece önemli bir durum. İslam, genç bir dindir. Hz. Peygamber’in etrafında da hep gençler vardı. Buradaki fikirlerin de genç olması istifade açısından çok önemli. Gençlerin temelini oluşturduğu İslam’ın gençlere çok güzel aktarılması gerekiyor” diye ifade etti.

Oturumun ikinci konuşmacısı ENSAR Vakfı Başkanı Hüseyin Kader ise gençliğin nasıl geçirildiği hususu üzerinde durdu. Kader, “Gençlik en değerli dönemimizdir. Bu gençliğimizi nasıl değerlendirdiğimiz çok önemli. Bilgi değerdir. Bu değeri de nasıl ve ne zaman kazanacağımız ehemmiyet arz eden bir durum. Gençlerden hep şikâyetçi oluyoruz.  Onlara yol açmıyoruz. Değer vermiyoruz. Söylemlerimizde hamaset cümleleri kuruyoruz. Yol açmalı, yol göstermeli, birlikte yola çıkmalıyız. Gençlerimizle geleceğimizi kuracağımız için onlara örnek rehberlik etmeliyiz” diye konuştu.

ÖNDER Başkanı Halit Bekiroğlu da düşünmeden, kafa yormadan ve üretmeden başarılı olunamayacağını vurguladı. Bekiroğlu, “Gençlerimize düşünmeyi, kafa yormayı ve üretmeyi aşılamalıyız” diye ifade etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin de çok ihtiyaç duyulan bir dönemde böyle bir organizasyonun gerçekleştirilmesinin çok isabetli olduğunu dile getirerek; “çok anlamlı, faydalı ve gençler üzerinde güzel etki yaratacağına inandığım bir sempozyum oldu. Sempozyumun anlam arayışında olan gençlerimize ciddi katkıları olacağına inanıyorum. Düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Oturumun son konuşmacısı olan ARGETUS Araştırma Danışmanı ve Yazar Erol Erdoğan ise iki gün boyunca Türkiye gençliği üzerinde olumlu etkileri olacak bir sempozyum geçirdiklerini belirterek; “Hem düşüncelerimizi paylaştık hem de düşüncelerden istifade ettik. Bingöl Üniversitesi ile beraber böyle bir etkinliğe imza attığımız için çok mutlu oldum. Yaşadığımız dönemde bilgi edinme ve bilgiye erişim modelleri değişti. Bilgi erişim piramidi çok farklı oldu. Hızla değişen dünyada gençlerimiz için atılabilecek bütün adımları atmalıyız” dedi.

Sürekli Gündem Olan Gençlik Problemlerine Kayıtsız Kalamazdık

Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Gençlik problemleri sürekli gündem oluyordu. Biz de bu önemli problem karşısında duyarsız kalamazdık. Burada en büyük görev bize düşüyor. Biz de buna istinaden böyle bir sempozyum düzenlemeye karar verdik. Buraya gelen her bir konuşmacı gençler için güzel fikirler ile geldi. Çok değerli bilim insanlarını ağırladık. Sempozyum boyunca salonu dolduran öğrencilerimiz ve Bingöllü hemşerilerimize teşekkür ediyorum.  Kendi özüne ve topluma yabancılaşan gençlerimiz ile enformatik cehaletten ve dezenformasyondan uzak bir iletişim kanalı oluşturmalıyız. İttihat kültürü değil,  sorgulama kültürünü ve buna ek olarak insanı, varlığı ve tabiatı okuma kültürünü oluşturacak adımlar atmamız gerekir. Sempozyuma katkısı olan Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi, ARGETUS, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, Ensar Vakfı ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanlığı'na çok teşekkür ediyorum. İnşaallah verimli olmuş ve ülkemiz için güzel bir gençlik oluşmasına vesile olmuştur” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz, pek çok üniversitesinin rektörü ve yurt dışından çok sayıda akademisyenin katıldığı sempozyum, 60’tan fazla akademisyen sunumu ile iki gün boyunca devam etti.. Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi, ARGETUS, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, Ensar Vakfı ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanlığı'nın katkılarıyla sempozyuma; Bingöl Valisi Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman,  Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ, Muş Alpaslan üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Hasar, Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Ovalı ve Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şinasi Gündüz ile Gazeteci Yazar Ekrem Kızıltaş gibi güçlü isimler katıldı.