Haber: Mehmet ALAY

Bingöl Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Sosyal Hizmet Merkezi’nde görev yapan Sosyolog Handan Çiftçi tarafından İl Evlilik Öncesi Eğitim Programı (EÖEP) kapsamında sağlıklı ve mutlu toplumların oluşması için, aile yaşam kalitesinin artmasına yönelik İl Jandarma Komutanlığı’nda 42 kişiye yönelik “Evlikte ve Ailede İletişim Dili” semineri verildi.

Seminerde; İletişime ait temel kavramlar ile Aile içerisinde var olan iletişimin kalitesini arttırmak için yapılabilecekler ele alınmıştır. Güçlü ve sağlıklı ailelerin en önemli özelliklerinden biri, sağlıklı iletişim konusundaki yetenekleridir. Sağlıklı aileler birbirleriyle daha açık, daha net, daha sık ve doğrudan iletişime geçerler. Birbirlerinin söylemeye çalıştıklarını dinlerler ve birbirlerini doğru olarak anlarlar. İmalarda bulunmaz, birbirlerine kötü söz sarf etmezler. Birbirlerine saygılı davranırlar. Başarılı bir iletişime sahip olan bir ailede aile bireyleri birbirleriyle duygularını, düşüncelerini, hayallerini, korkularını, ümitlerini, acılarını, sevinçlerini, deneyimlerini ve ihtiyaçlarını paylaşır. Aile bireylerinin tümünün birbirleriyle kurduğu açık ve dürüst bir iletişim son derece değerlidir. Çünkü birbirleriyle etkili ve sağlıklı bir iletişim kurabilmiş bireyler hayattan daha fazla zevk alabilmekte ve kendilerini daha mutlu hissetmektedirler. İletişim her türlü karşılıklı ilişkinin temel faktörüdür. Aile içi iletişim, aile üyelerinin her birinin birbirleriyle kurdukları ilişkileri içerir. Aile üyelerinin iletişiminin kalitesi, ailenin sağlığını ve gücünü etkiler. Eğitim sonunda katılımcıların soruları cevaplandırılarak eğitim sonlandırıldı.

Seminerin sonunda, katılımcılardan gelen sorular açık ve anlaşılır bir şekilde cevaplandı ve uygulamanın pratik yöntemlerine değinildi.