Malezya Kuis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ab. Halim Tamuri, Bingöl Üniversitesi’nde “Sosyal Medya ve Teknolojinin Eğitime Etkisi ve Ahlaki Değerler” konferansı verdi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Prof. Dr. Ab. Tamuri, genel olarak insanın gelişiminin zor bir iş olduğunu belirterek; siyaset, ekonomi, ülkenin kültürü ve dini gibi bazı koşullardan ve dış etkenlerden etkilenen çeşitli sonuçları olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Tamuri, “Bu nedenle, özellikle 21. yüzyılda insani kalkınma görevi, çoğu ülkenin eğitim sistemi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İnsani gelişme vizyonu misyonunun açık ifadelerini eğitim politikalarına ilişkin resmi belgelerinde bulabiliriz. 21. yüzyılda ve 4.0 sanayi çağında insani gelişme gündemi, İslami dini değerlerle beslenen veya ahlak olarak bilinen, kendine güvenen ve güçlü zihinlere sahip bireylerin gelişimini içermelidir. Eğitim kurumları, çocuklarının eğitiminde ailenin rollerini yavaş yavaş aldıkları için eğitim, insanın gelişiminde çok önemli roller oynamaktadır. Eğitimin rolleri, eğitimcilere tamamen verilmiştir. Okullar artık öğrenciler arasında ahlaki, tutum ve sosyal beceriler geliştirmenin yanı sıra beceri sağlayan, bilgi veren merkezlerdir. Toplumun etik ve dini değerleri, özellikle eğitim sisteminin etkinliğini koruduğu bağlamda, din eğitimi günümüzde eğitim sisteminin önemli işlevleri nedeniyle daha fazla dikkat gerektiren önemli bir alan haline gelmiştir. Öğretme ve öğrenmenin başarısı büyük ölçüde öğretmenlerin ebeveynlerin rolünden ziyade eğitim yeteneğine bağlıdır, ancak bu ebeveynlerin öğrencilerin gelişimindeki rolünün ve öneminin kabul edilmediği anlamına gelmez. Öğrenciler özellikle konutlarda konaklayanlar için öğretmenleriyle daha fazla zaman geçirdiler. İslam'da öğretmenler putlaştırılır ve bağımlıdırlar çünkü sadece bilgili değil, aynı zamanda İslami kişiliğe ve bağlılığa sahip olmalı ve öğrencilerin tereddüt etmeden onları takip edebilecekleri öğrencilere örnek olabilmelidirler” dedi.

“Günümüzde genç kuşakların çeşitli bilgi ve becerilerle eğitilmelerine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır” diyen Prof. Dr. Tamuri, “Sonuç olarak eğitimciler, öğrencilere etkili bilgi ve rehberlik sağlamalı ve onları yeterli içerik bilgisi ile desteklemenin yanı sıra, işbirliği ve ekip çalışması ruhu ile beslemelidir. Bir başka büyük zorluk, ebeveynlerin rolleri ile öğretmenin rolleri ve kimin ana rolü oynaması gerektiği konusunda ve çocuklarını eğitmekten sorumludur. Bu tartışmadan, öğretmenin rolünün önemli olduğunu ve onun yerine tamamen teknolojilerin yerini alamayacağını kabul edebiliriz.” diye konuştu. HABER MERKEZİ