Türkiye'nin en çok takip edilen internet sitelerinden memurlar.net, devlet üniversitelerinin uluslararası indeksli yayın karnesini yayınladı. İstatistiklerde, dünya genelinde en kaliteli makalelerin yayımlanmış olduğu dergileri kapsayan ve en güvenilir veri tabanı olan Web of Science verileri esas alındı. Pek çok eski ve köklü üniversiteyi geride bırakan Bingöl Üniversitesi, devlet üniversiteleri genel sıralamasında 10. Sırada,  2006-2008 yılları arasında kurulan 41 üniversite arasında 2. sırada,  misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması programı kapsamında pilot seçilen 10 üniversite arasında ise 1. Sırada yer aldı. Bingöl Üniversitesi, 11 Mart 2019 tarihi esas alınarak hazırlanan listede devlet Üniversiteleri genel sıralamasında, pek çok eski ve köklü üniversiteyi geride bıraktı.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bu güzel başarıda emeği ve katkısı olan bütün öğretim elemanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim. Her geçen yıl başarı çıtasını yükselterek eğitim-öğretim hayatına devam eden üniversitemiz bölgesel kalkınmaya da öncelik vererek bölgeye dokunacak çalışmalara daha da ivme kazandırarak devam edecektir” dedi.

Memurlar.Net’in yazarlarından Yavuz Selim Kaplan’ın araştırma haberi:

Hatırlayacağınız üzere, geçtiğimiz yıl devlet üniversitelerinin Web of Science aracılığıyla 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait uluslararası saygın indekslerde yapmış oldukları yayınlara ait göstergeleri 01 Ağustos 2018 tarihli haberimizde sizlerle paylaşmıştık.

Çalışmamızda yayın sayılarında -Web Of Science- kayıtlarını esas alırken, öğretim elemanı sayılarında ise -Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi- kayıtlarını dikkate almıştık. 2018 yılının sona ermesi ile birlikte geçen yıl devlet üniversiteleri tarafından yapılan yayım sayılarını yeniden taradık ve çalışmamızı tamamladık. Fakat bu sene bazı büyük üniversitelerin bölünerek yeni üniversitelerin kurulması, birçok üniversitenin isminin değiştirilmesi yayın sayılarının tespitinde bizlere güçlük yaşatmıştır.

Bununla birlikte, bölünen üniversitelerde görev yapan öğretim elemanları henüz makaleleri dergilere gönderme aşamasında yeni kurulan üniversite ismini henüz kullanmamış olabileceğinden yayın sayıları çok düşük gözükmektedir. Öte yandan, listede yer alan verilerde Web of Science kayıtları esas alındığından bizden kaynaklı hatalar/eksiklikler gözünüze çarpmış ise hem çalışmaya güç katmak hem de doğru bilgi ve sıralamayı kamuoyuna paylaşmamız amacıyla bize bildirebilirsiniz.

Bu sene ayrıca göstergeleri, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı (Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi) ve toplam öğretim elemanı başına düşen makale sayısı olmak üzere iki farklı kategoride hazırladık. Bununla birlikte, geçtiğimiz yıllarda Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Araştırma Üniversitelerini, Bölgesel Kalkınma ve Misyon Farklılaşması kapsamında seçilen Üniversitelerin kendi arasında sıralamalarını görebilirsiniz. Öte yandan, üniversiteleri kuruluş yıllarına göre beş farklı zaman dilimine ayırarak kendi aralarında bir sıralama yapmaya çalıştık.

Haber Linki: https://www.memurlar.net/haber/824097/2018-yilinda-hangi-universiteler-daha-cok-uluslararasi-yayin-yapti.html  (Haber Merkezi)