Bereketli Ramazan ayının başlaması ile birlikte gıda tüketimine yönelik hareketlilik Bingöl'de de gözle görünür oranda arttı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tüketicilerin herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için rutin denetimlerini sıklaştırdı. Denetimler İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli gıda kontrolörleri tarafından yapıldı.

2019 yılı içeresinde idrak edeceğimiz Ramazan ayında her hangi bir sıkıntı yaşanmaması için rutin denetimlerin sıklaştırıldığını açıklayan İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır," 5996 sayılı yasa ile tarladan sofraya gıda maddesinin geçtiği tüm aşamalar ve en son satışı dahil, sağlık ve hijyen ve mevzuat açısından denetimi Tarım ve Orman Bakanlığına verilmiştir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, bir yıl içerisinde 3000 âdete yakın işyeri denetimi yaptık. Halkımızın sorunsuz bir Ramazan ayı geçirmeleri ve gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilmeleri için bu mübarek ayda da denetimleri gerçekleştirmekteyiz. Ramazan ayında özellikle fırınlar, unlu mamulleri, pastacılık ürünleri, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi sektörlerde hizmet veren iş yerlerinde sirkülasyon artmaktadır. Halkın sağlığının korunması ve güvenilir gıdaya ulaşmalarının sağlanması amacıyla bu sektörlerde yapılan denetimler artarak devam edecektir.

İl Müdürü Bahadır, tüketicilerin gıda ürünleri alırken dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, gıdaların etiketlerinde öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığının kayıt veya onay numarası ile ithal ürünün ithalat izinlerinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirterek; ürünün etiketlerde nasıl adlandırıldığına dikkat edilerek içindekiler bölümünün incelenmesi konusunda ürünün özelliklerinin etiket bilgileriyle karşılaştırılmasının önemine işaret ederek ürün satın alırken önemsenmesi gereken diğer unsurları ise şöyle sıraladı; Ürünün etiketi üzerindeki son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi dikkatle okunmalı. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler alınmamalı ve Alo 174 Gıda Hattına veya en yakın Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerine bildirilmeli. Gıdalar, uygun koşullarda muhafaza edilmeli, hazırlanmalı ve tüketilmeli. Her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık, vb.) satışa sunulup sunulmadığı kontrol edilmeli. Teknik ve hijyenik koşullara uygun olmayan açıkta satılan gıdalar ile ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve deforme olmuş ürünler satın alınmamalı. Dökme olarak (orijinal ambalajından çıkarılmış) satın alınan gıdaların etiket bilgileri (son tüketim tarihi, üretici firma vb.) mutlaka istenmeli. Vatandaşlarımız gıdaya ilişkin her türlü şikâyetlerini Alo 174 gıda hattına bildirebilirler. Gönüllü gıda denetmeni olarak denetim ekiplerimize her vatandaşın katkı sağlamasını temenni ediyoruz. Ramazan ayı bereketin eksilmediği, hoşgörü ve muhabbetin arttığı, birliğin ve dayanışmanın doruğa çıktığı, bu vesile ile rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı bu mübarek ayın tüm halkımıza hayırlı olması dilerim" dedi. (Haber Merkezi)