Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri Derneği(BİNDAĞ) kuruluşunun 1. Yıl dönümünde yıllık faaliyet raporunu yayımladı. BİNDAĞ Başkanı Semiramis Karaarslan, aralarında dalgıçlarında bulunduğu 32 kişilik arama kurtarma ekibi oluşturduklarını belirterek, “17 Kişilik, aralarında 5 kişilik bröveli dalgıç bulunan, Profesyonel Arama-Kurtarma Ekibini kurduk. Arama-Kurtarma ekibi verilen eğitimlerle 32 kişiye çıkarıldı.” Dedi.

KAMU KURUMLARINDA DESTEK SÖZÜ ALINDI

İlk ziyaretlerini Vali Kadir Ekinci’ye gerçekleştirdiklerini söyleyen Karaarslan, “BİNDAG Derneğimizin 1. yıl Dönümünde Dernek Yönetim Kurulu üyelerimizle bir araya geldik ve 1. yılına girdiğimiz derneğimiz için neler yaptık ve pandemiden dolayı çalışmalarımız kısıtlı olsa da bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğiz konusunda istişarede bulunduk. İlk Derneğimizi kurduğumuzda, kurum yöneticileri STK’lar ve gönüllü grupları arasında doğal afetlerde destek ve dayanışmayla yol almak için ‘neler yapılabilir’ konusunda istişarede bulunmak üzere ilk ziyaretimizi valimiz Kadir Ekici ile gerçekleştirmiştik. Bize Bingöl 1nci derece deprem ve hatta Türkiye deprem kuşağında olduğundan dolayı ülkenin her köşesinde böylesi gerekli derneklerin kurulması gerektiğini ve elinden gelen her desteği vereceğini söylediler. Daha sonra Çevre Şehircilik Müdürümüz Abdukadir Aslanboğa, İl AFAD Müdürümüz M. Emin Boğatekin, Emniyet Müdürümüz Ali Canbolat, Jandarma Alay Komutanımız Albay Abdurrahman Başbuğ, Bingöl Üniversitesi Rektörümüz İbrahim Çapak, İl Milli Eğitim Müdürümüz Rahmi Güney’i ziyaret ederek istişarelerde bulunduk… Hepsi bu çalışmalarda kendilerine düşen her desteği vereceklerini söylediler.” Dedi.

ARAMA KURTARMA EĞİTİMLERİYLE EKİP GENİŞLEDİ

Verilen eğitimlerle 32 kişilik arama kurtarma ekibi oluşturduklarını söyleyen Karaarslan, “Bu görüşmeleri yaparken, bir taraftan da doğal afetler konusunda yönetim kurulumuzla önce kendi eğitilmemiz gerektiği inancıyla ilk Eğitimimizi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde Kentsel Dönüşüm Hizmetleri, Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri, Yerel Düzey Hasar Tespiti Hizmet Grubu, Yerel Düzey Enkaz Kaldırma Hizmet Grubu, Yerel Düzey Altyapı Hizmet Grubu konusunda aldık. İkinci eğitimimiz Sağlık Müdürlüğünde Temel İlk Yardım Eğitimi, üçüncü eğitimimizi ise İl AFAD Müdürlüğünde Temel Afet Bilinci Eğitimi ile gerçekleşti. Ve Sertifika Programlarına katıldık. Sırada aldığımız eğitimlerle çevremize eğitim verme vardı. BİNMAG - Bingöl Mahalle Afet Gönüllülerini her mahalleden üniversite öğrencileri ile oluşturmaya başladık. Ve 17 Kişilik, aralarında 5 kişilik bröveli dalgıç bulunan, Profesyonel Arama-Kurtarma Ekibini kurduk. Arama-Kurtarma ekibi verilen eğitimlerle 32 kişiye çıkarıldı. Bu arada halkımızın gönüllü üyeliği konusunda yoğun ilgisi bizleri çok mutlu ediyor, BİNDAG ailesi gittikçe büyüyordu. Dolayısı ile doğal afetler konusundaki eğitim seferberliğimiz hız kazanmıştı. Yolumuz oldukça meşakkatli, emek isteyen bir yol. Yoruluyor ama birlikten kuvvet doğar şiarı ile Doğal Afetlere karşı önlemlerin hızlı bir şekilde alınması, halkımızın bilinçlenmesi için gerekli çalışmaların programını yaptık. Başlarken çalışmalarımızı sağlıklı yürütebilmemiz için bazı ihtiyaçlarımız bulunmaktaydı. Bunlar; Yer, Lojistik destek, Eğitim ve Seminer için Üniversitemizle İş Birliği, Arama-Kurtarma Ekibi için ekipmana, Araç ve Dron vs. konularda desteğe ihtiyacımız vardı. Yer sorunumuzu Belediye Başkanımız çözdü. Yurt dışı ve yurt içindeki öğrencilerim yazlık kurtarma ekip kıyafeti ve kurtarma ayakkabısı hediye ettiler.” İfadelerini kullandı.

PANDEMİ SÜRESİNCE MASKE ÜRETİMİYLE DESTEK SAĞLANDI

Derneğin bir yıllık faaliyetlerine değinden Karaarslan, “Hem derneğimizin çalışmalarını yürütüyor ve hem de sosyal farkındalık çalışmalarımızı yürüttük. ‘Geleceğe Nefes Ol’ Ağaç dikimine katkı sağladık, Deprem araştırmacısı Japon Yüksek Mühendis Moriwaki’yi davet edip deprem bilinciyle ilgili Bingöl Üniversitesinde konferans hazırladık, Bingöl merkezdeki sokak hayvanlarına ve Vahşi Doğadaki hayvanlara lokantalardan topladığımız yiyecekleri haftanın belli günlerinde dağıttık, Elazığ ve Karlıova depremlerinde kendi imkanlarımızla oradaydık. Hem kurtarma ve hem de erzak dağıtımı yaptık. Bu arada TRT Radyoları sıkça canlı yayınlara bizi davet etti ve derneğimizle ve de Karlıova Depremi ile ilgili röportajlara katıldık. Pandemi dolayısı ile Bingöl de maske yapımını başlattık.” Dedi.

PANDEMİ NEDENİYLE ARA VERİLEN EĞİTİMLER BAŞLAMALI

Pandemi nedeniyle ara verilen eğitimlere başlamak istediklerini söyleyen Karaarslan, “‘Acil Durum Yönetimi Stratejik Planı’nı hazırladık ve olası bir doğal afet için ne yapabiliri, zararın en aza indirgenmesi için neler yapılabiliriz, Kuzey Anadolu, Birinci Derece Fay hattında olduğumuzdan dolayı fay hatları için ne yapabiliriz sorularına cevaben; çok hızlı bir şekilde deprem senaryoları oluşturmalıyız dedik. Bingöl’deki yapı stokun ortaya çıkarılması için kurumların çalışmaları mutlaka olmuş düşüncesiyle onlarla istişare edip bu konuda bir çalışma başlattık. Bilimsel gelişmeler Master planıyla yola çıkmalıyız düşüncesindeyiz. Örneğin; Yedisu fay hattı deprem ürettiğinde burada nasıl bir yıkıma neden olabilir, bunu önceden bilmek ve buna göre afeti yönetmek, fayların üstündeki yerleşimlerin yapı stoku konusunda fikir edinmemiz acil olarak gerekmektedir. Bu fayların geçmişini öğrenip ona göre ‘kısa ve uzun vadede neler yapabiliriz çalışmasını bir an önce başlatabilmeliyiz. Dernek olarak resmi, özel kurum ve kuruluşlar, eğitim kurumları ile şahıslara afetten korunma/ ilk yardım/arama/kurtarma hususlarında eğitim ve seminerlerle, tatbikatlarla, aynı amaçla kurulmuş olan veya kurulacak olan yurt içinde gerçek ve tüzel kişilerle, vakıf, dernek, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak ve danışmanlık hizmeti vererek, pandemiden dolayı ara verdiğimiz BİNMAG (Bingöl Mahalle Afet Gönüllüleri) gruplarıyla bir an önce çalışmalara başlamak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

DEPREM KENDİNİ UNUTTURMADI

“Bugün, çevre illerden de hissedilen Sancaklı (Geylan) Köyü merkezli 4.0 şiddetindeki depremden dolayı Bingöl’ümüze geçmiş diliyorum. Deprem öldürmez, yapılar öldürür diyordu Deprem Baba Ahmet Mete Işıkara. Bizde yapılarımızı deprem yönetmeliğine göre yapıyor, önlemlerimizi alıyor, Afetsiz günler dileği saygılarımı sunuyorum.” HABER MERKEZİ