HABER: BİNGÖL SÜRMANŞET

Bingöl’de tarım en önemli geçim kaynaklarından biridir. Bingöl’de bitkisel üretimde ağırlıklı olarak buğday, arpa, yonca, mısır, elma, ceviz, karpuz ve domates gibi ürünlerimiz ekonomik önem taşımakta; yerel ve ulusal pazarlarda bu ürünler yer almakta. Bu kapsamda Bingöl Toprak Verimliliği Haritasının ortaya çıkarılması için Bingöl’ü temsilen Merkez ve 7 İlçe Köylerinden Teknik Personeller Zeki Yakut ve Kadir Miraç Daşbilek tarafından toprak numuneleri alınarak çalışma paydaşı olan Tarım Kredi Kooperatifi Bingöl İl Müdürlüğü ve GÜBRETAŞ temsilcilerine teslim edildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Burhan Bahadır:

"En önemli geçim kaynağımızın temeli olan toprak bizim için çok değerlidir. Ürettiğimiz ürünlerin daha kaliteli, daha sağlıklı ve toprağımızın daha bilinçli kullanılabilmesi için bitki besleme büyük önem arz etmektedir. İlimizin mevcut toprak yapısını belirleyerek çevreye zarar vermeden bitkisel üretim için gerekli toprak kalitesini optimum seviyeye getirmek amacıyla Müdürlüğümüz, Tarım Kredi Kooperatifi Bingöl İl Müdürlüğü ve GÜBRETAŞ firmasının desteğiyle Bingöl İli Toprak Verimlilik Haritasının Oluşturulması adlı çalışma hayata geçirilmiştir.

Analize dayalı bitki besleme modern tarımın vazgeçilmez şartıdır. Avrupa Birliğine entegrasyon sürecinde bulunan Ülkemizde modern tarım uygulamaları gereği mutlak suretle çiftçilerimize toprak analizi alışkanlığını kazandırmak gerekmektedir. Bakanlığımız da politikaları gereği toprak analizi yapan çiftçilerimize ayrıca destekleme ödemesi yapmaktadır. İlimizdeki üreticilerin hem bu destekten faydalanması hem de verimli gübre kullanımının yaygınlaştırılması açısından çiftçilere toprak analizi alışkanlığının kazandırılması önceliklerimiz arasındadır. Bu sebeple İl Müdürlüğüz Teknik Personelleri görevlendirilerek İlimiz Merkez ve 7 İlçesinden toplamda 280 adet toprak numunesi alınarak Bingöl İli Toprak Verimlilik Haritasının Oluşturulması çalışmaları kapsamında paydaşlarımız olan TKK ve GÜBRETAŞ firması yetkililerine teslim edilmiştir.

Alınan her bir toprak örneği için pH, EC, Organik Madde, Kireç, Bünye, Potasyum, Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Sodyum, Bakır, Demir, Çinko, Mangan analizleri yapılacaktır. Analiz sonuçlarına göre İlimizin genel toprak durum raporu oluşturulacak ve yetiştirilecek bitkiler için bitki besleme tavsiye programları hazırlanacaktır.

Bingöl İli Toprak Verimlilik Haritasının Oluşturulması çalışmalarına gerekli desteği veren Tarım Kredi Kooperatifi Yetkili Temsilcisi Sayın Suphi ÇETKİN ve GÜBRETAŞ Personeli Sayın Çetin KARATAŞ'a, şükranlarını sunarak çalışmanın İlimiz tarımı için hayırlı olmasını temenni ettiğini belirtti."