3 Aralık 2015 tarihinde Kiğı, Adaklı, Yayladere, Yedisu ve Sancak bölgesinde ağır hasara neden olan depremden sonra çevre şehircilik il müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları bir yıl sürdü. AFAD il müdürlüğüne devredilen çalışma, hak sahipliği ve yer seçimi çalışmaları nihayet şekillenmeye başlandı.

Belediye bünyesinde yer alan mahallelerde Dask zorunluluğu KHK ile bir kereye mahsus kaldırılması, halk tarafından memnuniyetle karşılandı. Kiğı merkez ve mahallelerde toplamda 132 hasarlı konuttan başvuranların hak sahipliği çalışması başlatıldı. 10 Martta kadar başvuranlara hak sahipliği ve yer seçimi çalışmalarından sonra 2018 yılı yatırım programına alınabileceği belirtildi.

MUHTARLAR VE HAK SAHİPLERİNE BİLGİ VERİLDİ
 

Kiğı Şehit Kaymakam Fatih Safitürk Gençlik Merkezinde muhtarlar ve hak sahiplerini AFAD il müdürlüğü yetkilileriyle bir araya getiren ilçe kaymakamı Taner Bolat, “geç oldu ama güç olmasın diye son bir kez daha tarafları bir araya getirmek için davet ettim. Hak sahiplerine köy yerinde ve ilçe merkezinde hazine arazisi tahsis edildiğini, ilçe merkezinde toplu olarak yapılacak konutların ilçenin kalkınmasına, büyümesine ve hak sahiplerine uzun vadede çok doğru bir yatırım olacağını düşünüyorum. Komisyon başkanı olarak yetkim olmasın rağmen konuyu hak sahipleriyle istişare ederek beraber karar verelim diye sizleri AFAD yetkilileriyle bir araya getirmek istedim. Karar sizin ama bana sorarsanız, konutunuzu ilçe merkezinde yapın” derim. Kaymakam Bolat: “Mevlana’nın ne olursan ol gel, köyde olsan da gel, mezra da olsan da gel, her nerede olursan ol yine gel”  veciz sözünü uyarlayarak toplu olarak yapılacak konutların ilçe ve halkımızın yararına olacağını vurguladı.

YER SEÇİMİNİ UZMANLAR BELİRLİYOR
Toplantıda söz alan AFAD Bingöl İl şube müdürü Mehmet Emin Taş “köylerde hak sahipliği çalışması bitti, yer seçim çalışmaları da tamamlandı. Örnek olarak Nacaklı köyünde heyelandan dolayı yer seçimleri ilçe merkezine alındı. Yer seçim çalışmalarını bizden bağımsız Jeoloji mühendisi, Jeofizik mühendisi, harita mühendisi, inşaat mühendisi ve şehir plancısı tarafından belirleniyor. Bizim onlara müdahale etmemiz söz konusu değildir. İlçe merkezi ve mahallelerin hak sahipliği çalışmasını 10 Mart’a kadar tamamlayıp yer seçim çalışmalarını bir an önce yapmaya çalışacağız” dedi.

Muhtar ve hak sahiplerinin sorularını cevaplayan AFAD İl müdürü Mehmet Emin Boğatekin,  ise hak sahipliği olunması için istenen evraklar belirlenmiştir. Arsa yeri için kimseden para talep etmiyoruz. Konut iki şekilde yapılacak. Bir, ilçe merkezine toplu olarak karar veren hak sahipleri için ihale edilir, ikincisi evini yapana yardım sistemiyle 81.260 tl kredi ile isteyen uzmanlarınızın nezaretinde uygun olan yerde yapabilir. İhaleli konut sisteminde arsa için hazine arazisi yoksa, müteahhit yapıya müsait bir arsa alır ve konut tesliminde kaç konut yapıldıysa ona göre paylaşır. Alt yapı, çalışmaları ve elektrik hattı için her hangi bir ödenek talep edilmeyecektir” dedi.

Boğatekin, “köylerde hak sahibi 229 kişiden 92’si ilçe merkezine, 79 kişi köy yerinde yapmaya karar verirken 58 kişi ise yer belirleme talebinde henüz bulunmadığını söyledi. Bizim önerimiz bir an önce yer seçimleri dilekçeleri tarafımıza verilmesidir. Aksi halde zaman kaybımız devam edecektir” diye konuştu.

GÜNDÜZ: TOPLU KONUT İÇİN GEREKEN DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

Toplantıda söz alan Belediye başkanı Yılmaz Gündüz, “ilçe merkezinde hazineye ait arazi içinde konut yapılması için belediye olarak gereken desteği sağladık. Diğer taraftan ilçe merkezde geçmişten gelen barakalarda tapu yoktu, çoğunluğunu vermiştik, kalanları da önümüzdeki hafta içinde vereceğiz. Bizden yana bir sorun yok, ilçemizin daha büyümesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim