Sancak merkezde ikamet ettikleri evin her tarafının yıkıldığını belirten aileler, 1958 yılında yapılan evlerin 1971, 2003 depremlerini atlattığını ifade ettiler. AFAD ekipleri gelip baktığını belirten vatandaşlar, “ Bu evde kesinlikle kalmayın dediler, biz nereye gidelim. Belediye mahallesinde ikamet ettiğimiz için bize ev yapılmayacakmış. 2003 depreminde de ağır hasarlı yazılmıştı, sonradan iptal edildi ” ifadelerine yer verdiler.

“28 KONUTTAN 18 TANESİ İPTAL EDİLDİ”

Sancak merkez Hoşkar mahallesinde ikamet eden İzzet Artumlu ise “Ailemle ikamet ettiğim evin bitişiğindeki komşumuz ile beraber iki eve de ağır hasar yazdılar, bu evlerde kalmayın dediler. 2003 depreminde de ağır hasarlı yazılmıştı, Sancak merkezinde 28 ağır hasarlının 18’ni iptal ettiler. Adamı olana yapıldı, olmayanı da iptal edildi” diye konuştu.

Artumlu, “En ufak bir sarsıntı ve rüzgarda çocuklarım dışarı kaçıyor, bu psikoloji içinde yaşamaya çalışıyoruz. Bölge deprem bölgesidir, taş yapıları hiçbir sigorta firması sigortalamaz. Şimdi bize diyorlar ki ‘DASK sigortası yapılmadığı için konut yapılamaz.’ Üç deprem görmüş hasarlı taş eve hangi firma sigorta yapar ki” diyerek mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

AFAD’ın DASK sigortası olmayanlara konut yapılmayacak açıklaması sonrası komşusunun imkanı olduğu için evini yıktığını ve kendi imkanlarıyla yaptığını belirten Artumlu, “Bitişiğindeki benim evim daha tehlikeli hale geldi. İçerden ve dışardan alçı sıva yaparak oturuyoruz. Altı kişilik ailemle bu evde kalıyorum, imkanım olsa kendim yapardım, Devletin babalığını göstermesi lazım” dedi.

2003 depreminde en çok mağdur edilen Sancak bölgesi olduğunu ifade eden Artumlu, “Tırlarca Kızılay ve hayırseverlerin gönderdiği yardımlar hepsi Merkez, Genç ve Solhan ilçelere gidiyordu. Bize çadır vermediler, naylonun altında çoluk, çocuk yaşıyorduk. 2003 depreminde Sancak merkezde 18 evin ağır hasarlı yazılmasına rağmen sonradan iptal edildi. Nedir ki gariban insanlardır. Gerçekten öyle idi. Gidip araştırsınlar raporlarda evimiz var. Ağır hasarlı mı değil mi, baksınlar” ifadelerini kullandı.

“AYNI DURUM ADAKLI, KİĞI, YAYLEDERE VE YEDİSU’DA VAR”

Kiğı Eskişehir Mahallesinde tek başına yaşayan 75 yaşındaki Akife Yalçın, ağır hasarlı evini kendi imkânlarıyla çatlakları sıvayarak yaşamaya çalışıyor. Yalçın, “Devlet bize konut yapmıyor. Uzun süre konteynerde kaldım, devlet belki konut yapar biz de rahatlarız diye bekliyordum ama olmadı. Ölene kadar burada kalacağım” diye konuştu.

Kiğı Eskişehir mahallesinde ikamet eden Ekrem Yaşin de “Ağır hasar raporu verilen evden çıkarak İstanbul’da ikamet eden ve her yaz ilçeye gelen komşunun evine yerleştim, DASK sigortam olmadığı için konut yapılamayacağı belirtildi. Emekli adamım, imkânım olsa hiç durmaz hemen yapardım, komşumu daha fazla mağdur etmemek için bankadan kredi çekerek inşaata başladım. İl AFAD müdürlüğüne başvurdum, yıkımı ekibin kontrolünde yaptım, olurda hak verilmesi durumunda bu haktan yararlanmak isterim” diye konuştu. (Haberci 12)

Editör: TE Bilisim